Nya kollegan är en slacker!
Jerker ger ”mycket snack, men lite verkstad” ett ansikte. Illustration: Anna Nilsson
Arbetslivsakuten arbetsmoral

Nya kollegan är en slacker!

Bartendern Denise har fått en ny kollega: chefens »sköna« polare Jerker. Han är bra på att berätta om coola grejer han har gjort, men mindre bra på att preppa, plocka disk och serva gäster. Denise och de andra får jobba dubbelt så hårt, men chefen verkar vara blind för Jerkers slacker-stil. Vad ska de göra?

Publicerad 29 januari 2019

Försök att få in honom i gänget

Alasan Jallow. Foto: Hotellrevyn

Alasan Jallow, servitör och förtroendevald i HRF:
– Det här är en situation som jag själv har upplevt. Jag tycker att de ska lära känna honom och försöka få in honom i gänget.
Det är inte alltid lätt att vara ny, vi har alla varit där.

– Det kanske handlar om att han inte vet vad som ska göras. Har de gått till honom och sagt vad de tycker? Det är bättre än att bara stå där och gnälla. Man måste våga säga till, även om han är kompis med chefen. Visst, det är chefens ansvar att det ska fungera men vi har alla ett ansvar. Om han skulle vägra göra sitt jobb måste chefen försöka lösa det.

– Det bästa är att kalla till ett möte och diskutera det. Alla sitter ner tillsammans och lägger korten på bordet. Då kan man försöka lösa situationen.

– Om de skulle se till att han försvinner så blir det dålig stämning. Jag gillar inte det här med att någon är dålig bara för att han eller hon är kompis med chefen. Att han är kompis med chefen har inte med saken att göra.

Berätta om hur ni upplever det

Cecilia Linnér. Foto: Quality Hotels

Cecilia Linnér, culture officer, Quality Hotels i Sverige och Danmark:
– Denise och hennes kollegor behöver ta ett samtal med chefens ›sköna‹ polare Jerker. De behöver ge honom feedback på hur de upplever hans arbetsinsats. Det bör vara både positiv och utvecklande feedback.

– De behöver berätta för honom att de tycker att han är en rolig kille, en riktig stämningshöjare. Men också att de tycker att arbetet runt om blir lidande för att det tar mycket av arbetstiden, och att kollegorna upplever att de får jobba dubbelt upp. De kan säga: ›Vi jobbar som ett team och har kul ihop, och lyssnar gärna på dina stories när det är pauser eller efter arbetstid.‹

– Skulle inte detta fungera får Denise och kollegorna ta upp det vidare med chefen.

Förstår Jerker vad som förväntas?

Nicolas Jacquemot. Foto: Privat

Nicolas Jacquemot, organisationsdoktorand inom hotell och restaurang:
– Det är svårt att veta om Jerker latar sig med flit, eller om han bara inte uppfattat vad som förväntas av honom i jobbet.
Oavsett vilket kan man börja med att försöka lösa situationen kollegor emellan – i synnerhet om chefen har skygglappar.

– Denise och en kollega kan ta initiativet och berätta för sin chef att de vill samla gänget för ett samtal på temat: ›Så kan vi ha ett bra samarbete i gruppen‹.
Mötet kan ske vid ett avslappnat tillfälle. Där får alla berätta vad man förväntar sig av varandra och vad som behövs för att samarbetet ska funka. Man kan också berätta vad man tycker kan förbättras. Eftersträva att alla – inklusive Jerker – bidrar till diskussionen.

– Skriv ner konkreta punkter. Det kan vara: ›rycka in för varandra‹, ›hjälpas åt att preppa‹, ›alla behöver plocka disk från borden‹. På det viset får man en samsyn. Försök att ha en positiv diskussion utan beskyllningar. Använd gärna jag-budskap. Säg hellre: ›Jag upplever att jag ibland får dra tyngsta lasset‹ i stället för ›Du gör ingenting‹. Då undviker man att diskussionen låser sig.

– Ha målet i sikte, nämligen att samarbetet ska funka och att alla ska bidra. Då kan mötet också bli teamstärkande. Skriv även ner roliga saker som ni vill göra ihop. Det kan vara ›regelbundna aw:s‹ och ›brännboll i vår‹. Mejla ut punkterna till alla efter mötet, även chefen så att hen ser vad ni medarbetare kommit överens om.

– Det här kan vara ett sätt att få Jerker att förstå vad kollegorna förväntar sig av honom och varandra. Skulle han ändå fortsätta med slacker-stilen bör Denise och kollegorna tillsammans ta upp problemet med chefen – och berätta att man vill att hen försöker lösa situationen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här