Fråga om jobbet

Ny tjänst, ny lön?

Publicerad 27 juni 2018

Fråga:Jag undrar om man kan få löne­förhöjning mitt i en månad? Eller om det alltid är från månads­skiftet? Jag börjar på en ny tjänst den 23:e och har då blivit lovad högre lön. Men från när ska jag få den? Sedan undrar jag även om pottpengarna man har på sin nu­varande timlön följer med då?

Emma

Svaret är äldre än ett år

Svar:Du som anställd kan alltid löneförhandla individuellt med arbetsgivaren och vad ni då kommer överens om är det som gäller. Du ska förstås begära att få överenskommelsen skriftligt, om det rör dig och din lön eller andra enskilda villkor. Och är ni överens om att lönen ska höjas från ett visst datum så gäller det.
Om din arbetsgivare har kollektivavtal så gäller följande: Den lön du har i dag gäller för den anställning du har i dag. Om du får en annan tjänst inom samma lönegrupp ska du ha minst den lönen du har i dag.
Om du får en helt ny tjänst inom en annan lönegrupp så är det en ny anställning och du får förhandla om lön för den nya tjänsten.
Kollektivavtalets minimilöner får dock aldrig underskridas.
Har du fler frågor så kontakta ditt lokala fackliga ombud på arbetsplatsen eller din HRF-avdelning. De kan gå igenom just ditt anställningsavtal för att se vilken lönegrupp du tillhör.

Cecilia Creutz, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här