Nio tokiga myter om kollektivavtal
Vad är sant och vad är hittepå om kollektivavtalet? Illustration: Rebecca Elfast
Kollektivavtal

Nio tokiga myter om kollektivavtal

Det behövs inte, räcker med vad som står i lagen! Det gäller bara för HRF:are! Lönerna blir lägre! Så här i avtalsrörelsen snackas det mycket kollektivavtal. Vi passar på att spräcka några myter.

1 Då får vi bara lön som i avtalet! Nej, kollektiv­avtalets lönenivåer är vad de anställda har rätt till, minst. Det går bra att betala mer i lön, eller komma överens om andra villkor som är mer förmånliga än i kollektivavtalet.

2 Det gäller inte mig. Kollektiv­avtalet gäller för alla anställda som jobbar inom avtalsområdet. Heltid och deltid, fasta jobb och tillfälliga, HRF-medlem eller ej. Där­emot omfattar HRF:s avtal bara anställda som räknas som arbetare. För branschens tjänstemän har Unionen avtal.

3 Det behövs inte! Sägs det att arbetsplatsen redan har bättre villkor än i kollektivavtalet? Avtal reglerar rätt komplicerade saker på områden som arbetstid, semester, löneutfyllnad vid föräldra­ledighet, försäkringar. Det är så klart inte omöjligt att ta fram ett bättre »paket«. Men hur stor är chansen att din arbetsgivare är en sådan expert? Och hur kollar du det?

4 Det behöver inte skrivas på, avtalet följs ändå. En poäng med att ha ett skriftligt avtal är att det är ­juridiskt bindande. Att bara följa avtalets regler innebär att arbetsgivaren när som helst kan besluta sig för att sluta göra det, eller strunta i vissa delar.

5 Det är bara fackligt krångel. Kollektivavtal är gemensamt framtagna av fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Tanken är att reglerna i avtalet ska funka för både anställda och arbetsgivare.­

6 Det funkar inte med just vår verksamhet. I avtalet mellan HRF och Visita finns många ­möjligheter att anpassa efter ­be­hoven på arbetsplatsen. Vissa saker kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om direkt. Andra anpassningar kräver lokal förhandling. Utan kollektivavtal är det skrivningarna i lagar som arbetstidslagen, semesterlagen och liknande som gäller. De är inte framtagna med tanke på just hotell- och restaurangbranschen.

7 Vi har avtal, men behöver inte följa inte allt som står där. En arbets­givare som har skrivit på ett kollektivavtal, eller är medlem i en organisation som har skrivit på ett avtal, ska följa det. Det går inte att hoppa över delar. Har det förhandlats fram lokala överenskommelser så ska de följas.

8 Det är för dyrt! Visst, försäkringar och pensioner för anställda är inte gratis. Att betala löner och ersättningar enligt avtalets regler kan kosta mer än att betala det arbetsgivaren känner för. Men personalen får ett försäkringsskydd, de vet vad som gäller och kan fokusera på att göra ett bra jobb. Företaget ger  också ett seriöst intryck.

9 Det mesta står väl ändå i lagen. Utom rätten till årliga löne­ökningar, ob, övertid, semesterlönegaranti, samråd om schema senast 14 dagar innan det börjar gälla, permission, arbetstidsförkortning för nattarbetande, extra ledighetsdagar…

Fråga om jobbet.
107
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
107
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här