Fråga om jobbet

Måste jag jobba varje lördag?

Publicerad 25 oktober 2016

Fråga:Jag är schemalagd varje lördag, jobbar alltså tisdag till lördag varje vecka. Man har väl rätt att vara ledig varannan lördag? Min arbetsplats har HRF:s kollektiv­avtal.

Trött

Svaret är äldre än ett år

Svar:Enligt kollektivavtalet ska ­arbetstiden förläggas så att den anställde får i genomsnitt två ledig­hetsdagar per vecka, om möjligt två sammanhängande 24-timmars­perioder. Minst ­varannan vecka ska ledig­heten omfatta fredag – lördag, lördag – söndag eller söndag – måndag.
Om särskilda skäl föreligger kan dock ­ledighetsdagarna ­omfatta lördag – söndag eller ­söndag – måndag var tredje vecka.
I kollektivavtalet finns en anmärkning till ovanstående. Det står  att arbetsgivaren ska, där det är möjligt, förlägga ledigheten till lördag–söndag. Så att hävda en rätt i den bemärkelsen blir fel ordval eftersom det helt styrs av verksamhetens öppettider.
För verksamhet som är koncentrerad till veckosluten blir det svårt att hävda rätten till ledighet under lördag – söndag. Är verksamheten däremot öppen veckans alla dagar och alla dygnets timmar bör det finnas bättre förutsättningar att schemalägga ­dubbelledigheten på lördag – söndag.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mejla din fråga!

Mejla frågan till redaktionen@hotellrevyn.se

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här