Fråga om jobbet

Måste jag jobba varje lördag?

Publicerad 25 oktober 2016

Fråga:Jag är schemalagd varje lördag, jobbar alltså tisdag till lördag varje vecka. Man har väl rätt att vara ledig varannan lördag? Min arbetsplats har HRF:s kollektiv­avtal.

Trött

Svaret är äldre än ett år

Svar:Enligt kollektivavtalet ska ­arbetstiden förläggas så att den anställde får i genomsnitt två ledig­hetsdagar per vecka, om möjligt två sammanhängande 24-timmars­perioder. Minst ­varannan vecka ska ledig­heten omfatta fredag – lördag, lördag – söndag eller söndag – måndag.
Om särskilda skäl föreligger kan dock ­ledighetsdagarna ­omfatta lördag – söndag eller ­söndag – måndag var tredje vecka.
I kollektivavtalet finns en anmärkning till ovanstående. Det står  att arbetsgivaren ska, där det är möjligt, förlägga ledigheten till lördag–söndag. Så att hävda en rätt i den bemärkelsen blir fel ordval eftersom det helt styrs av verksamhetens öppettider.
För verksamhet som är koncentrerad till veckosluten blir det svårt att hävda rätten till ledighet under lördag – söndag. Är verksamheten däremot öppen veckans alla dagar och alla dygnets timmar bör det finnas bättre förutsättningar att schemalägga ­dubbelledigheten på lördag – söndag.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet.
  107
  Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

  @hotellrevyn

  Vi finns där du finns
  Fråga om jobbet.
  107
  Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

  Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

  Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här