Måste Erik gå kurs på sin lediga tid?
Kurstillfällena ligger när Erik skulle ha varit ledig. Illustration: Annika Carlsson
Arbetslivsakuten utbildning på fritiden

Måste Erik gå kurs på sin lediga tid?

Nu ska vi toppa laget, jublar chefen. Alla i receptionen ska gå utbildningen och det blir workshop med inhyrda konsulter. Nattreceptionisten Erik är inte så pepp. Kurstillfällena är på dagtid, och flera av dem ligger på hans lediga dagar. Vad ska han göra?

Publicerad 19 december 2016

Gör en schemaändring i god tid

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mikael Berge, ombudsman, HRF. Foto: Jann Lipka/HRF
Mikael Berge, ombudsman, HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

– Om utbildningen är beordrad och ligger på arbetstid så ska arbetsgivaren i så god tid som möjligt göra en schemaändring för de anställda som inte arbetar dagtid. Det innebär att utbildningen är ordinarie arbetstid. Schemaförändringen ska vara planerad i förväg så att den inte krockar med de anställdas dygns- och veckovila.
– Är det inte möjligt att göra en schemaförändring så får arbetsgivaren beordra in personalen på övertid och då ska övertidsersättning betalas ut. Övertiden ska inte heller krocka med kollektivavtalets regler om arbetstid.

Kom överens om att få ledig tid

Jimmy Stenman, nattreceptionist och ordförande i HRF avd Nord

Jimmy Stenman. Foto: Anna Hjorth
Jimmy Stenman. Foto: Anna Hjorth

– Jag kan förstå att Erik inte är pigg på att gå på kurs på sina lediga dagar. Men är det en utbildning som arbetsgivaren vill att de anställda går så ska Erik delta, och arbetsgivaren ska betala lön för tiden.
Nattarbete är tungt rent mentalt, så jag tycker att Erik ska komma överens med arbetsgivaren om ledig tid, säga: ›Ska jag gå kurs så vill jag gärna ha tillbaka den lediga tiden. Jag behöver lediga dagar för att ladda om.‹

– Kursen innebär någon form av kompetens­höjning, vilket är positivt för både Erik och för företaget. Arbetsgivaren kan säga: ›Jag vill verkligen att du går, kursen är på dagtid men du får i stället ledigt de här nätterna.‹ och vara den som föreslår en kompensation.

Viktigt att Erik får vila!

Anna Nygren, sömn- och stress­pedagog

Anna Nygren. Foto: Angelica Klang
Anna Nygren. Foto: Angelica Klang

– Om Erik inte har hunnit sova så har han inte en optimalt fungerande hjärna under utbildningen. Jämfört med de andra kommer han att ha svårare att förstå, att fokusera och att minnas. I hjärnan finns hippocampus som är viktig för vår minnesbildning. Den blir väldigt påverkad om vi inte får sova. Och minne och inlärning är det man behöver under en utbildning.

– Det är viktigt att arbetsgivaren förstår att Erik måste vila. Kanske kan kursen ligga på eftermiddagen eller om han kan komma in senare eller gå av passet tidigare?
Är utbildningen på dagar när Erik inte har jobbat natten innan är det en annan sak. Då ska man i stället tänka på jetlag-effekten, hur vi påverkas av att byta tid fram och tillbaka. Det blir också ett slitage, på både kroppen och hjärnan.

– Piloter brukar ofta hålla kvar mattiderna från sitt lands tidszon oavsett var de befinner sig i världen. För kroppen är måltider en viktig indikator på om det är dag eller natt, det kan bli lite rörigt eftersom en ›kroppsklocka‹ styrs av maten och en annan av dagsljus, då krockar de. Därför är det bra att försöka äta samma typ av måltider vid ungefär samma tider på dygnet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här