Marias affärspartners är skummisar
Maria är orolig, personerna som driver hennes inhyrda firma verkar skumma. Illustration: Annika Carlsson
Arbetslivsakuten utpressning

Marias affärspartners är skummisar

Först var det smidigt att ta in ett företag som städade och ordnade med extrapersonal. Men nu är krögaren Maria oroad över sina affärspartners. De vill ha mer och har antytt att utan deras »beskydd« kan Maria få problem. Vad ska hon göra?

Publicerad 27 januari 2017

Nappa inte på erbjudandet!

Johanna Skinnari, utredare, Brottsförebyggande rådet:

Johanna Skinnari. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Vi gjorde en studie som visade att många utsatta företagare till en början var glada att få hjälp. Personerna som kontaktar dem låter trevliga och verkar trovärdiga.
Men som en av dem vi intervjuade sa: »Nästa gång jag tar in någon kommer jag att gräva upp deras  farfar och farmor för att kolla vilka de var!« Att ta grundliga referenser är viktigt. En annan viktig sak är att ha ett skriftligt avtal som tydligt berättar vad som gäller för överenskommelsen.
– Till Maria vill jag ge rådet att inte nappa på erbjudandet om ›beskydd‹. Då är risken mycket stor för nya utpressningsförsök, Maria har då visat att hon är påverkbar och att hon har pengar.

– Utpressning är ett brott och Maria kan få stöd och hjälp av polisen. Men då är det viktigt att hon berättar allt om den affärsöverenskommelse hon haft med de här personerna. Annars kan inte polisen bedöma riskerna korrekt och Maria får kanske inte den hjälp hon behöver.

– Det är inte konstigt om hon känner sig ensam och kanske skäms. Brottsoffer skäms ofta, men det betyder inte att det som hänt är deras fel.
Företagarna i vår studie berättade också att de är vana att lösa problem själva, det ligger i deras entreprenörsidentitet. Det gör att de kanske väntar för länge med att be om hjälp.«

Förebygg med en ordentlig kontroll

Mats Hansson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:

Mats Hansson HRF
Mats Hansson, ombudsman på HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

– Småföretagare kan råka illa ut om de inte gör sina kontroller. Innan arbetsgivaren tar in en underentreprenör så ska han eller hon förhandla med facket, det står i mbl § 38. Ring till facket, för vi har stor kännedom om företag som inte sköter sig när det gäller löner och villkor, personalomsättning och attityder till sina anställda.

– Med hjälp av upplysnings­företag som Bisnode och UC går det att kontrollera hur länge företaget har funnits, hur ofta styrelse och revisorer byts ut, hur de är på att betala för sig och hur deras pris ligger i förhållande till branschsnittet. Granska också personen som äger företaget och se om det finns personliga konkurser eller annat.

– Nästa steg är att teckna ett bra avtal. Det ska inte tillåta att underentreprenören tar in andra underentreprenörer, för då kan du hamna i en härva den vägen. Entreprenören ska betala sociala avgifter, korrekt lön, försäkringar och liknande.

– Det enklaste sättet är att anlita företag som har kollektivavtal. Då finns ett heltäckande försäkringspaket och en viktig del som man inte tänker på: regler för hur man mellan parterna löser arbetsrättsliga tvister. Det bör också stå att entreprenören ska följa svensk lag och betala skatter med mera, i annat fall kan avtalet hävas ensidigt och i förtid.

Ju mer insyltad Maria är, desto svårare blir det

Gunnar Appelgren, kommissarie, samordnare för initiativ Mareld:

Gunnar Appelgren. Foto: Privat

– Mycket beror på hur involverad Maria är, om det förekommit svarta pengar eller andra konstigheter. Ju mer sådant som har förekommit desto svårare blir det när hon vill avsluta affärskontakten eller börjar ställa krav. Det beror på att folk inom den kriminella strukturen, både den svarta och den gråa, måste hålla ordning och reda. De vill inte att folk ska springa till polisen och andra myndigheter.

– Är Maria inte insyltad och känner att hon inte vill fortsätta ha affärsförbindelser så kan hon ta hjälp av en jurist. Juristen kan fungera som barriär och samtalspartner. Det kostar lite pengar, men ger också extra skydd och ser till att allt sköts korrekt.

– Om det inte fungerar eller om Maria utsätts för hot så ska hon vända sig till myndigheterna. Ring till polisen för att få hjälp, jag har haft många sådana samtal där jag har gett råd och dåd. Eller gör en polisanmälan, kriminella har många saker på gång och möter de motstånd på ett ställe så går de vidare.

– Om Maria betalat svart så ökar risken för att hon utsätts för något, exempelvis kan hon bli krävd på ett påhittat skadestånd för att hon brutit affärskontraktet. Det är ganska vanligt. Det händer att företagare betalar för att de tror att de får lugn och ro då, men de blir en mjölkko i stället. Det är bättre att sätta ner foten och gå till myndigheterna.
Men det allra bästa är att inte ge sig in i någon ekonomisk uppgörelse med kriminella. Gör bakgrundskontroller av personer och företag innan du anlitar dem. Och ser ett erbjudande ut att vara för bra så är det förmodligen det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här