Dina rättigheter

»Lojalitetsplikten väger tungt«

Dan Holke är chefs­jurist på LO-TCO Rättsskydd. Han tycker att anställda ska vara lite försiktiga i mediekontakter när det gäller saker som rör arbetsplatsen.

Publicerad 13 november 2017
Dan Holke.

Kan arbetsgivare förbjuda anställda att prata med journalister?
– Nej, man har yttrandefrihet även på jobbet. Det håller inte att lägga total munkavle på sina anställda. Så man kan absolut berätta allmänt om saker och ting. Men lojalitetsplikten innebär att man inte får skada sin arbetsgivare och då måste man vara lite försiktig. Man får inte fara ut i anklagelser så att man skadar arbetsgivaren.

Men yttrandefriheten då, gäller inte den?
– Jo, men tyvärr brukar Arbetsdomstolen skriva att utgångspunkten är att vi har yttrandefrihet men att lojalitets­plikten väger tungt för privatanställda. Det handlar också om vilket syfte man har om man går till pressen. Är du förbannad och vill hämnas eller vill du få ordning på ett problem?

Är det vanligt att anställda råkar illa ut?
– Det händer då och då, men det är inte några drivor av ärenden. Jag tror att anställda är rädda, så arbetsgivarna behöver inte vara så aktiva. Man är tyst i alla fall. Det är inte bara juridiken som styr, utan även klimatet på arbetsplatsen eller om man har en osäker anställning.