Fråga om jobbet

Korta pass och kostavdrag

Publicerad 3 augusti 2015

Fråga:Jag jobbar som anställd "enstaka dagar" på ett hotell. Jag hoppar in både som frukostvärdinna och städare, och jobbar ganska mycket under vissa perioder. Men nu har det uppstått ett problem angående kostavdrag. Jag jobbar olika långa pass. Ibland jobbar jag hela dagen. Vissa dagar brukar jag bara jobba cirka fyra timmar, då brukar jag inte äta lunch. En del dagar jobbar jag bara tre timmar eller mindre och då har jag fått info om att jag inte är berättigad till lunch. Men nu har det kommit fram att de trots allt drar kostavdrag oavsett om vi äter eller ej och även för de dagar vi jobbar mindre än fyra timmar. Anledningen är att jag enligt uträkning jobbat i genomsnitt mer än fyra timmar per dag. Är det så det ska räknas?

Extra

Svaret är äldre än ett år

Svar:Kostförmånen är en förmån för de som har möjlighet att äta på arbetet. Om du tittar i kollektivavtalet 5 kap, 16 § punkt 1 så står det att: ”I och med att överenskommelse om anställning träffas har även överenskommits om kost på arbetsplatsen. Detta gäller dock inte för anställd med arbetstid som är högst fyra timmar i genomsnitt per dag”.
När det gäller anställning för enstaka dagar är lägsta ersättningsgrundande arbetstid tre timmar per dag. Eftersom anställningsformen ”enstaka dagar” enbart får träffas för enstaka arbetspass där du tillsammans med arbetsgivaren överenskommer hur många timmar du arbetar (dock lägst tre timmar per arbetspass).
Är det så att ni överenskommer om arbetspass som är över fyra timmar och du ges möjlighet att äta mat på arbetsplatsen ska också reglerna för kostavdrag tillämpas.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här