Fråga om jobbet

Kompensation för ändrat schema?

Publicerad 3 oktober 2017

Fråga:Vad jag vet får chefen ändra schemat med 14 dagars varsel. Men nu vill chefen ändra tiden på ett pass som ligger inom 14 dagar. Vad har jag rätt att kräva då? Företagets schemasida varnar faktiskt för sen schemaändring, men det blir ingenting extra för mig på lönen. De har kollektivavtal.

Restaurang

Svaret är äldre än ett år

Svar:Chefen kan inte ensidigt ändra schemat utan att samråda med dig, så när du får frågan om ändring inom 14 dagar ska du ta upp det med chefen. Fråga om du får övertidsersättning. Om chefen bara vill byta dina arbetspass kommer du högst troligt inte att få övertidsersättning.

Du kan neka en ändring som görs så sent. Gör en invändning, säg att du motsätter dig ändringen. Om chefen då står på sig bör du omgående kontakta din lokala avdelning. Om din fackliga företrädare då gör en invändning (bör vara skriftlig) måste arbetsgivaren påkalla förhandling innan ändring av schemat sker.

Om det är väldigt ont om tid så kanske ditt fackliga ombud inte hinner agera. Då bör du ändå gå och arbeta om chefen beordrar dig, men se till att ha skriftligt att du begär övertids­ersättning (mejl, sms eller liknande).

Cecilia Creutz, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mejla din fråga!

Mejla frågan till redaktionen@hotellrevyn.se

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här