Dina rättigheter

”Jäkligt viktigt att lära sig löneförhandla”

Att prata om sig själv och pengar kan vara obehagligt. Men det är bara att bita ihop, säger kognitionsvetaren och ekonomiproffset Elin Helander.

Publicerad 29 maj 2017
Elin Helander
Elin Helander. Foto: Claes Helander

– Det är läskigt att löneförhandla. Vi är så inpräntade med att vi ska vara överens, att vi inte ska förstöra stämningen, säger Elin Helander.
Hon arbetar med spar-­appen Dreams, och skriver just nu på boken ”Hjärnkoll på pengarna” om hur vår hjärna fungerar i ekonomiska sammanhang.

Elin Helander säger att det i många fall, framför allt för kvinnor, är sociala normer som håller våra lönekrav tillbaka.
– Det finns forskning som visar att rädslan för att uppfattas som krävande, egoistisk eller bossig får kvinnor att lägga sig på lägre nivåer när de löneförhandlar. Det behöver inte ens vara en medveten tanke, utan något som man känner.

Elin Helanders råd är att värdera sig själv och sina insatser ur någon annans perspektiv. Och att försöka komma över obehaget.
– Man måste komma över den där sociala oron. Det är jäkligt viktigt att lära sig löneförhandla. Du ska löneförhandla resten av ditt liv. Det handlar om dina pengar och din trygghet.