Finns det verkligen övertidsersättning? Får man bara ersättning om man uttryckligen frågar efter den? HRF-ombudsman Mikael Berge har en myt om övertid att krossa.
I många branscher är reglerna runt övertid och övertidsersättning etablerade. Men på en del hotell och restauranger finns det missuppfattningar om reglerna runt övertid, berättar Mikael Berge, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
Vad handlar myten om?
– Det finns ett snack som går ut på att övertid inte existerar i branschen. Och att man måste begära övertidsersättning för att få den. Men det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Om arbetsgivaren har godkänt övertidsarbetet och betalar ut ordinarie timlön för den arbetade övertiden, då ska hen också betala övertidsersättning.
Hur har myten uppstått?
– Jag vet inte. Det kan ha blivit en feltolkning av § 11, avtalets paragraf om övertid. Att resonemanget går »Det var inte beordrat, du jobbade över frivilligt så då blir det inte övertidsersättning.« Anställda hade nog reagerat om de inte ens fick sin ordinarie timlön, nu får de den och då blir det inte samma reaktion.
Berätta din övertidsmyt!
Hur kommer man åt det här som anställd?
– Kolla lönebeskedet varje månad, stäm av mot schema och se hur mycket övertid du jobbat. Gör egna anteckningar om när övertiden tjänats in, om det var i samband med ordinarie arbetspass eller om du kom in på ledig tid. Kontakta HRF-avdelningen om du behöver råd.