Får ditt schema full poäng?
Hur går det för schemat på din arbetsplats? Klarar det besiktningen? Illustration: Annika Carlsson
Dina rättigheter schema

Får ditt schema full poäng?

Schemat styr våra arbetsliv, och rätt mycket av privatlivet också. En viktig grej som så klart ska vara i topptrim. Klarar ditt schema besiktningen?

Publicerad 12 september 2017

1 Du ska ha fått ge synpunkter. Innan det nya schemat är spikat ska arbetsgivaren samråda med de anställda. Samma sak gäller schemaändringar. Senast 14 dagar innan ska du ha fått chansen att tycka till, om ni inte kommit överens om något annat. I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer, inom de ramar som finns i lag och kollektivavtal.
Får ni se schemat 14 dagar innan?
Ja: 1 poäng Nej: 0 poäng

OBS!

Reglerna i texten gäller på företag med kollektivavtalet HRF-Visita.

2 Det finns chans att förhandla. Om du har invändningar som inte arbetsgivaren vill lyssna på kan du vända dig till din fackliga företrädare i HRF-klubben eller din HRF-avdelning. Då kan det bli lokal förhandling, om det verkar vara ett problem som går att lösa förhandlingsvägen. Men om det finns »särskilda skäl« kan arbetsgivaren börja med det nya schemat innan det är förhandlat.
Skulle ditt schema behöva förhandlas?
Ja: 0 poäng Nej: 1 poäng

3 Du ska inte få ständiga ändringar. Arbetsgivaren får göra schemaändringar på grund av orsaker direkt kopplade till verksamheten. Men det står också i kollektivavtalet att arbets­givaren i sin schemaplanering ska »arbeta för att undvika schemaändringar«. Då kan man inte ha som strategi att hela tiden bemanna supersnålt i schemat och sedan kasta in arbetspass när det visar sig att gäster vill gå ut och äta den här helgen också.
Ändras ditt schema hela tiden?
Ja: 0 poäng Nej: 1 poäng

4 Det ska gå att läsa schemat. Ett skriftligt schema ska finnas tillgängligt på arbetsplatsen, uppsatt på väggen eller i någon annan form. En anställd som vill ha sitt schema på papper ska få det.
Har ni tillgång till skriftligt schema?
Ja: 1 poäng Nej: 0 poäng

5 Beräkningsperioden ska framgå. Beräkningsperioden är det antal veckor som genomsnittet beräknas på för din ordinarie arbetstid. Perioden kan vara max 16 veckor för anställda med månadslön, annars max 8 veckor. Du kan ha fler pass en vecka och färre nästa, men genomsnittet ska bli de timmar eller procent du är anställd för. Och även om schemat varierar ska det läggas så att det följer arbetstidslagen och avtalets övriga schemaregler. Om det inte finns någon speciell beräkningsperiod angiven så är det veckorna på schemat som gäller.
(Det här ska inte förväxlas med årsarbetstidsavtal som finns på säsongsföretag. Där kan genomsnittet beräknas på upp till 12 månader.)
Kan du se någon beräkningsperiod?
Ja: 1 poäng Nej: 0 poäng

6 Vad är vecka och dygn hos er? Du ska kunna se vad som är 24-timmars­perioder och 7-dagarsperioder. Det här behöver du veta om du exempelvis vill checka av så att du får din dygnsvila. »Dygnsbryt« och »veckobryt« som de kallas kan starta och sluta när som helst på dygnet eller i veckan.
Är perioderna inskrivna på schemat?
Ja: 1 poäng Nej: 0 poäng

Resultat

  • 5 poäng eller mer: Ert schema verkar fantastiskt! Hör av er så kommer vi och gör ett reportage.
  • 3–4 poäng: Okej, går att förbättra.
  • 0–2 poäng: Kontakta facket!

7 Du ska inte jobba till »sent«. På schemat ska det stå vilka klockslag ­arbetspassen börjar och slutar. Om ni har måltidsraster, sådana som är på obetald tid, så ska de också finnas inskrivna på schemat. Måltidsrasterna ska ha en bestämd tidpunkt och längd.
Har du klockslag för dina arbetstider?
Ja: 1 poäng Nej: 0 poäng

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här