Som ombudsman stöter man ofta på medlemmar som verkligen hade behövt spara lönebeskeden, säger Mikael Forsberg, kassör i Hotell- och restaurangfacket avdelning Nord.
Kolla dina lönebesked noga, och spara dem så att du har tillgång till dem i framtiden.
Det är två viktiga råd från HRF-ombudsman Mikael Forsberg.
– Vad många missar är att lönespecen är en värdehandling. De flesta har någon typ av digital lösning. Det är jätteviktigt att man säkrar en kopia, digitalt i molnet eller som papperskopia i pärm.
När kan man behöva det?
– Till exempel om det visar sig att din arbetsgivare inte betalat in skatt och det blir tjafs med Skatteverket, eller om du blir av med ditt jobb och vi ska driva ditt ärende.
Hur länge ska man spara sina lönebesked?
– Enligt Skatteverket ska du spara dem i sju år. Jag brukar rekommendera att man går in på Mina sidor på Skatteverket då och då, särskilt om företaget går lite knaggligt. Då kan du se att arbetsgivaren har betalat in den skatt som är dragen enligt din lönespecifikation.
Någon kan råka trycka fel på datorn när de gör lönen och så blir du av med lediga dagar.
Står det i lagen att man har rätt till lönespecifikation?
– Nej, vi har det reglerat i kollektivavtalet.
Är det något man ska ha extra koll på?
– Håll lite koll på de här räkneverken, som semesterdagar och extra ledighetsdagar, där det sker förändringar. Någon kan råka trycka fel på datorn när de gör lönen och så blir du av med lediga dagar. Många är slarviga när de kollar lönespecen. Jag tycker man ska nagelfara den.