Redan i slutet av mars fick jag semester beviljad för juli månad. Men nu har min kollega begärt föräldraledigt hela sommaren. Chefen säger att hen inte får ihop bemanningen och att jag måste flytta på min semester. Har hen verkligen rätt att göra så?
»Svårare för arbetsgivaren att neka en föräldraledighet«
Susanne Bali ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:

Arbetsgivaren kan ibland behöva återta en beviljad semester, men det måste ändå finnas skäl till varför man gör det. Till exempel att det inte går att bedriva verksamhet utan åtgärden. I detta fall verkar skälet vara att en annan arbetstagare ansökt om ledighet utifrån föräldraledighetslagen för samma period. Det är svårare för arbetsgivaren att neka en föräldraledighet.
I semesterlagen anges att arbetsgivaren måste bevilja minst fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden. Perioden är juni–augusti enligt semesterlagen och maj–september enligt Gröna riksavtalet. Men arbetsgivaren kan till viss del styra över när ledigheten ska förläggas utifrån verksamhetens behov.
Förhoppningsvis finns det fler arbetstagare på arbetsplatsen så att det är möjligt att lösa frågan ändå.
Skulle det vara så att det bara finns två anställda hos er så föreligger i så fall troligen ett skäl för arbetsgivaren att flytta på din beviljade semesterledighet. Båda typerna av ledighet ska förläggas efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Kanske kan man i detta fall få arbetsgivaren att anställa en sommarvikarie? Det skulle inte kosta arbetsgivaren något extra eftersom personen som är föräldraledig inte får någon lön, utan föräldrapenning under ledigheten.
Ta kontakt med din lokala HRF-avdelning, man kan alltid begära förhandling och försöka hitta lösningar.