Chefen vill flytta min semester!
Kan mina beviljade juliveckor bli flyttade? Foto: Roger Jakobsson/Mostphotos
Arbetslivsakuten DILEMMA

Chefen vill flytta min semester!

Redan i slutet av mars fick jag semester beviljad för juli månad. Men nu har min kollega begärt föräldraledigt hela sommaren. Chefen säger att hen inte får ihop bemanningen och att jag måste flytta på min semester. Har hen verkligen rätt att göra så?

Publicerad 14 april 2020

»Svårare för arbetsgivaren att neka en föräldra­ledighet«

Susanne Bali ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:

Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

Arbetsgivaren kan ibland ­behöva återta en beviljad semester, men det måste ändå finnas skäl till varför man gör det. Till exempel att det inte går att bedriva verksamhet utan åtgärden. I detta fall verkar skälet vara att en annan arbets­tagare ansökt om ledighet utifrån ­föräldraledighetslagen för samma period. Det är svårare för arbetsgivaren att neka en föräldra­ledighet.

I semesterlagen anges att arbets­givaren måste bevilja minst fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden. Perioden är juni–augusti enligt semesterlagen och maj–september enligt Gröna riks­avtalet. Men arbetsgivaren kan till viss del styra över när ledigheten ska förläggas utifrån verksamhetens behov.
Förhoppningsvis finns det fler arbets­tagare på arbetsplatsen så att det är möjligt att lösa frågan ändå.

Skulle det vara så att det bara finns två anställda hos er så föreligger i så fall troligen ett skäl för arbetsgivaren att flytta på din beviljade semesterledighet. Båda typerna av ledighet ska förläggas efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Kanske kan man i detta fall få arbetsgivaren att anställa en sommarvikarie? Det skulle inte kosta arbetsgivaren något extra eftersom personen som är föräldraledig inte får någon lön, utan föräldrapenning under ledigheten.
Ta kontakt med din lokala HRF-avdelning, man kan alltid begära förhandling och försöka hitta lösningar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här