Chefen gav sig själv bästa schemat!
Får chefen lägga drömschema till sig själv? Illustration: Anna Nilsson
Fråga om jobbet

Chefen gav sig själv bästa schemat!

Publicerad 9 november 2018

Fråga:Vi ska få en ny hotellchef inom kort. Hon har redan gjort ett nytt schema. Det är mindre än 14 dagar tills ändringen sker och hon har inte haft något som helst samråd med oss. Chefen har satt sig själv på alla förmiddagspass och dessutom ändrat arbetstiderna, så hon börjar 07:45 och slutar 15:30 alla dagar förutom fredagar, då hon slutar 13:30. Dessutom är hon ledig varje helg.  Vi anställda får planera om i privatlivet då vi plötsligt börjar och slutar 1,5 timme senare än tidigare. Är det här tillåtet?

A

Svaret är äldre än ett år

Svar:Detta är ett bra exempel på varför det är viktigt för fackföreningen att ha lokala arbetsplatsklubbar och platsombud. Framför allt när det gäller att påverka i inflytandefrågor såsom schemaplanering.

Till att börja med finns det inom arbetsrätten en gränsdragning mellan arbetare och tjänstemän. Det innebär att tjänstemän inte får utföra arbete på arbetstagarnas kollektivavtalsområde och att arbetare inte ska utföra arbete på tjänstemännens avtalsområde. Ibland är det svårt med en exakt gränsdragning, men på det stora hela fungerar arbetsmarknaden på det sättet att en hotellchef inte delar schema med arbetare och upptar en tjänst i produktionen.

I kollektivavtalet mellan HRF och Visita finns det regler för schemaläggning (10 §).
Där framgår det tydligt i första punkten att schemaförändringar ska ske i samråd med berörda anställda. Att samråd ska ske senast 14 dagar innan schemat börjar gälla. Där finns det också möjlighet för facklig företrädare att framföra invändning mot schemat. Om detta görs så är arbetsgivaren skyldig att påkalla lokal förhandling med HRF.

Så mitt tips till er för att förebygga godtycklig schemaläggning, är att ni tillsammans organiserar er och tvingar arbetsgivaren till förhandlingsbordet. Först där kan ni framföra era krav på ett rättvist schema och kollektivt förebygga godtycklighet!

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här