Kallisen Elin och några av jobbarkompisarna brukar umgås på fritiden. Så här i juletider har hon bjudit hem gänget på lite glögg och häng. Men nu har chefen fått nys om det, och hintar tydligt om att han också vill komma. Elin och kompisarna vill inte, det känns inte som om det blir lika avslappnat då. Vad ska de göra?
»Skulle ha känt av vibbarna«
Malin Palm, receptionschef Krägga Herrgård:
– Jag som chef har lärt mig för min del att det är väldigt viktigt att skilja på privatliv och arbetsliv. Då måste jag respektera att de anställda också gör det. Personligen skulle jag nog känt av vibbarna, men det gör uppenbarligen inte den här chefen.
– Därför tycker jag att den här kallisen ska förklara för chefen att det här är en privat tillställning efter arbetstid där hon har bjudit in sina kollegor och att de vill vara själva. Hon ska stå på sig och vara ärlig helt enkelt. Det kanske är jobbigt att säga det till honom, men om jag hade varit chefen så hade jag bett om ursäkt och fått respekt för henne.
– Man måste förstå att de anställda har ett behov att umgås utan att prata jobb. Det är en viktig teambuildingaktivitet utanför jobbet som chefen också kan ha nytta av senare.
Föreslå ett julmys för alla på jobbet
Lisa Björk, doktor i arbetsvetenskap, Institutet för stressmedicin i Göteborg:
– Ja, detta är ju ett dilemma som jag tror att många kan känna igen – att man har några personer på jobbet som man gärna umgås med även på sin fritid, samtidigt som det kan göra att andra känner sig uteslutna.
– I ett sånt läge kan det vara vettigt att markera gränsen mellan arbete och privatliv. Elin och hennes jobbarkompisar träffas ju utanför arbetstid och det har de givetvis rätt att göra utan att chefen är med.
Om det finns ett gäng på jobbet som umgås på fritiden så är det viktigt att de sköter detta umgänge utanför arbetstid. Annars är det lätt hänt att andra känner sig uteslutna vilket i sin tur kan leda till konflikter och dålig stämning.
– Jag tycker Elin kan ha glöggkväll och bjuda vem hon vill. Och att hon föreslår för sin chef att de arrangerar något liknande på arbetsplatsen dit alla är välkomna.«
Elin måste få välja gäster
Bryan Conejeros Cabrera, kock och förtroendevald, Stockholm:
– Det här är en viktig fråga att lyfta. Sådana här situationer uppstår hela tiden i hotell- och restaurangbranschen, på vilken arbetsplats som helst.
Anställda måste kunna lära sig att agera när det händer. Det här är något som de anställda har bestämt sig för att göra privat, utanför arbetstid. Det måste de kunna göra. Man måste kunna skilja på privatliv och arbete.
– Det finns olika sätt att hantera det här. Jag personligen tycker att hon ska avvisa den här chefen på ett tydligt sätt, det har hon all rätt till. Det är hennes hem, och hon måste själv kunna välja om hon vill bjuda in chefen dit. Man måste våga säga nej när någonting är fel.
Hon skulle också kunna gå till en annan chef, om det finns någon, och berätta om situationen. Eller så kan hon prata ihop sig med kollegorna och höra hur de tycker att hon ska göra.
– Det kanske finns någon som har bättre kontakt med chefen som kan hinta om att det inte vore så bra om han kommer med. Skulle det bli ett problem kan hon alltid vända sig till ett skyddsombud, om det finns.