Fråga om jobbet

Blir provanställningen fast jobb?

Publicerad 10 januari 2017

Fråga:Nu har jag jobbat på en restaurang i snart sex månader. På mitt anställningsbevis för hotell- och restaurangpersonal står det »provanställning« men inget slutdatum. Betyder det att jag blir fast anställd per automatik när det har gått sex månader? I så fall, ska arbetsgivaren fixa ett nytt anställningsbevis när jag inte är provanställd längre?

Johanna

Svaret är äldre än ett år

Svar:Oavsett om det finns ett slutdatum på kontrakten för provanställning eller inte, så får en provanställning maximalt vara under sex månader.
Om du fortsätter arbeta efter att provanställningen gått ut och du eller arbets­givaren inte lämnat besked om att den ska upphöra så övergår anställningen automatiskt till en tillsvidare­anställning, det som brukar kallas »fast anställning«. Inget nytt kontrakt behöver skrivas, även om många arbetsgivare gör det ändå.
Om du får ett nytt anställningsavtal är det viktigt att du kontrollerar så dina villkor inte är förändrade till det sämre. Du ska ha minst samma lön och sysselsättningsgrad till exempel. Den som är medlem i Hotell- och restaurangfacket och osäker på vad som står i kontraktet kan kontakta sin lokala HRF-avdelning och få hjälp.

Cecilia Creutz, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mejla din fråga!

Mejla frågan till redaktionen@hotellrevyn.se

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här