Folk fortsätter att skada sig på jobbet, men allt färre utnyttjar möjligheten att få ersättning vid arbetsskada. Få koll på vad som gäller – du kan få några extra tusenlappar som plåster på såren!
För knappt 20 år sedan prövade Försäkringskassan runt 20 000 ärenden som handlade om arbetsskador. Förra året var antalet nere i 1 400.
Det innebär att väldigt många som skadar sig i jobbet inte utnyttjar de möjligheter som arbetsskadeförsäkringen ger.
Vi listar sex saker alla bör känna till om försäkringen.
1 Arbetsgivaren ska anmäla att du skadat dig på jobbet
Du som råkar ut för en olycka eller en annan plötslig händelse på jobbet som gör att du skadar dig ska se till att din arbetsgivare anmäler det.
Anmälan kan din arbetsgivare göra via anmalarbetsskada.se. En anmälan leder inte automatiskt till ersättning. Den kan du ansöka om när du vet om du drabbats ekonomiskt av din skada.
2 När arbetsgivaren inte vill anmäla arbetsskadan
Det är i första hand din arbetsgivare som ska anmäla arbetsskadan. Det är vad lagen kräver. Men om du har en slarvig eller motvillig arbetsgivare kan du göra det själv.
Se till att involvera ett skyddsombud. Om ni inte har ett ombud på arbetsplatsen, kontakta din HRF-avdelning där det finns regionala skyddsombud.
3 Därför ska du kontakta sjukvården vid arbetsskada
Uppsök läkare även om du inte omedelbart känner att du har ont.
Att bita ihop och härda ut kan i vissa fall skapa problem vid en framtida utredning av skadan.
Smärta och minskad rörlighet kan komma senare och ändå kopplas till olyckan om du har besökt läkare och fått ett intyg på att du råkat ut för något.
4 Extra ersättning för dig med kollektivavtal på jobbet
Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal – anmäl även till Afa Försäkring.
Skulle du drabbas av inkomstförlust till följd av din arbetsskada täcker din kollektivavtalade försäkring upp, så att din inkomst är i stort sett densamma som när du arbetar.
Afa Försäkring kan också ersätta till exempel sveda och värk, utseendemässiga förändringar, merkostnader och särskilda olägenheter.
5 Så gör du om sjukskrivningen verkar bli långvarig
Om du blivit sjukskriven till följd av en arbetsskada, och märker att det kan komma att dra ut på tiden – begär att din läkare gör en prognos.
Det räcker att läkaren uppger att det kan antas att din arbetsförmåga kommer att vara nedsatt en längre tid för att du ska kunna beviljas livränta. Läkaren måste alltså inte vara säker.
6 Här kan du ansöka om livränta
Om du blir sjukskriven för kortare tid kan du som har kollektivavtal på jobbet få ersättning för förlorad inkomst genom Afa Försäkring.
Om din läkare gör bedömningen att du inte kommer att kunna jobba som vanligt på över ett år kan du ansöka om livränta från Försäkringskassan.