Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det mesta blev bara bättre när avdelningarna slogs samman”

HRF:s nitton avdelningar ska slås samman till åtta under våren. Avdelningsordförande Ola Löfquist var med när avdelningarna Växjö och Kalmar gick ihop. Han vet vad som krävs för en lyckad sammanslagning: mötesplatser och tålamod.

Publicerad 20 januari 2009
”Det mesta blev bara bättre när avdelningarna slogs samman”
Ola Löfquist, kock och avdelningsordförande. Foto: Mats Samuelsson

Hösten 2007 meddelade HRF-avdelningarna i Växjö och Kalmar-Visby att de ville gå samman. Förbundsstyrelsen beviljade förslaget och den nya avdelningen, avdelning 12 Kalmar, bildades i början av 2008.
– Vi hade haft ett bra samarbete länge och vi kände att vi skulle kunna göra ett bättre jobb om vi blev en enda stor avdelning, säger Ola Löfquist som är avdelningsordförande.

Fördelarna med den nya större avdelningen är flera, tycker Ola. Det har blivit lättare att hitta medlemmar som vill ställa upp på förtroendeuppdrag.
– Urvalet blev ju genast mycket större. Tidigare var det ganska svårt. Sedan slapp vi en del dubbelarbete. Det mesta blev bara bättre.
Ola tror inte att sammanslagningen påverkade medlemmarna negativt på något sätt. Avdelningskontoret hamnade i Kalmar, men det finns fortfarande ett satellitkontor i Växjö.
– Vi har lärt oss att det är viktigt att ha flera mötesplatser där medlemmarna kan träffa sin ombudsman eller förtroendevalda. Jag tror att det hade kunnat bli problem om vi försökt göra oss av med ett av kontoren.

Just den erfarenheten tycker Ola är viktig att ta fasta på i förbundets omorganisation. Den innebär nya förändringar för hans avdelning. Avdelningen utökas med Jönköping och Östergötlands län, samtidigt som Gotland övergår till Stockholm och Blekinge blir en del av Skåneavdelningen.

Ola tar det hela med ro.
– Jag ser det som positivt. Omorganisationen känns logisk. Just nu har förbundet för stor kostym som måste anpassas. Sedan kan det naturligtvis kännas tråkigt att inte längre få samarbeta med människor som man tycker om.

Ola tror dock att förbundet har en ganska jobbig process framför sig, en process som kommer att kräva lite tålamod.
– Vi märkte att det tog ett tag innan organisationen satte sig ordentligt. Jag ser det som ofrånkomligt att det blir lite jobbigt. Folk har olika syn på saker. Men sedan blir det säkert bättre.
I början av året ska de åtta avdelningsstyrelserna väljas. För Olas del spelar det ingen större roll om han får sitta i den nya styrelsen.
– Nej, jag vet ju att jag kommer att fortsätta jobba fackligt ändå.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här