Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Det här vill HRF:arna förbättra i avtalet

150 motioner ligger till grund för vad HRF bestämmer sig för att satsa på i avtalen 2010. Ungdomslöner, ob-ersättning och trygga anställningar är ämnen som återkommer i motionerna.

Publicerad 30 november 2009

Normal.dotm 0 0 1 282 1610 HRF 13 3 1977 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Tre ämnesområden verkar ha engagerat medlemmarna mer än övriga. Dessa områden är bättre ob-ersättning, trygga anställningar och att färre ska omfattas av avtalens ungdomslöner.
– 40 procent av våra medlemmar jobbar deltid och 30 procent har visstidsanställningar, så frågan om trygga anställningar engagerar, säger HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson.

Att ob-ersättningen fått många enskilda motionärer att fatta pennan har han stor förståelse för.
– Jag förstår att man tycker att ob-ersättningen är usel. Förbundet måste dock fundera på om medlemmarna ska tjäna sina pengar på ordinarie arbetstid eller när de jobbar obekvämt. Det är en balansgång så att inte de som jobbar med städ eller på lunchrestaurang blir utan. Men vi ska inte försumma ob-ersättningen i relation till avtalets höjning.

Att så många motioner handlar om ungdomslöner är intressant, tycker Mats Hansson.
– Det är positivt att så pass många yngre börjar reagera och har åsikter och tankar om jobbet. Det ger tillförsikt inför framtiden. Det ställer också krav på att förbundet måste vara en positiv drivkraft för yngre.

Mats Hansson tror att lönefrågan blir den viktigaste frågan i avtalsrörelsen.
– När det handlar om att få upp lönen för våra medlemmar gäller det att vi levererar.

Att det endast kommit in mindre än hälften så många motioner jämfört med förra avtalsrörelsen, kan bero på att HRF har genomgått en stor omorganisation och att det har blivit färre medlemmar i organisationen.
– Vi har gått från 19 avdelningar som fungerat under många år, till åtta avdelningar. Kanske har man inte riktigt funnit sitt sätt att arbeta än. Samtidigt är det viktigt att poängtera att bara för att det är färre motioner innebär det inte att de som kommit in är sämre, säger Mats Hansson.

Han har träffat 230 förtroendevalda under förbundets sex avtalskonferenser och tycker att stämningen är god.
– Vi är definitivt så representativa att vi kan sätta vår medlemskår på tå inför avtalsrörelsen, säger Mats Hansson.

Flest motioner tog upp

  • Bättre ob-ersättning.
  • Fasta anställningar.
  • Bort med potten.
  • Semester.
  • Ungdomslöner som gäller från 18 år (eller slopas helt).

Det här händer framöver

Den 26 januari har HRF avtalskonferens. Då träffas HRF-medlemmar från hela Sverige och fattar beslut om vilka frågor de tycker att förbundet ska driva i avtalsrörelsen. Underlaget från avtalskonferensen ligger sedan till grund för förbundsstyrelsens beslut om HRF:s avtalskrav.

Färre motioner

  • Denna avtalsrörelse har 150 motioner kommit in till HRF.
  • Under förra avtalsrörelsen kom det in 373 motioner.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här