Nyheter SMITTSAMMA SJUKDOMAR

Smitta på jobbet? Det här gäller!

Vanlig magsjuka eller en allmänfarlig sjukdom som salmonella? När man jobbar med mat och möter mycket folk gäller det att vara försiktig för att inte sprida smitta. Här är sex saker som är bra att veta om olyckan är framme.

Publicerad 7 augusti 2023
Smitta på jobbet? Det här gäller!
Det finns både lagar och EG-förordningar om smittsamma sjukdomar. Foto: Istockphoto

Diarré? Det finns EG-regler för det!

Den som har en sjukdom som kan överföras via livsmedel får inte hantera livsmedel eller vistas på en arbetsplats där livsmedel hanteras, om det finns risk för direkt eller indirekt smittspridning.
Det gäller både den som själv är sjuk och den som känner sig frisk, men bär på sjukdomen. Regeln gäller även för infekterade sår, hudinfektioner och diarré.
Den som har råkat ut för något i den stilen och jobbar med livsmedel ska omedelbart rapportera symtomen till arbetsgivaren. Det här är fastslaget i en EG-förordning.

Ibland är det ”vanlig” magsjuka …

Calicivirus är en vanlig orsak till kräksjuka, det som ibland kallas vinterkräksjuka.
Det sprids ofta genom att en sjuk person hanterar livsmedel, eller att den sjuke kommer i kontakt med andra människor. Viruset sprids även via luften och överlever i kläder.
Kräksjukan går snabbt över och kräver oftast ingen behandling, men är väldigt smittsam.
Den omfattas inte av smittskyddslagen, men avvakta minst ett dygn efter att symtomen är borta innan du återgår till arbetet, råder 1177.

… ibland är det något värre

Salmo­nella sprids bland annat via livs­medel och ger feber, diarré och kräkningar. Sjukdomen är en av dem som är »allmänfarliga« och »smittspårningspliktiga«. Samma gäller för tre andra smittor som sprids via livsmedel och drabbar magen: campylo­bacter, ehec och shigella.
Då gäller speciella regler och vården rapporterar in fallen till Folkhälsomyndigheten.
Du får inte jobba med livsmedel så länge du är en smittrisk.
Den som inte hanterar mat kan börja jobba efter att ha tillfrisknat.
God handhygien och om möjligt egen toalett är tillräckliga åtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten. Alla allmänfarliga och smittspårningspliktiga sjukdomar är listade här.

Allmänfarlig sjukdom? Då kan du bli omplacerad!

Ligger du hemma och är sjuk gäller vanliga regler med karensavdrag, sjuklön och så vidare. Men man kan bära på en smitta efter att ha tillfrisknat, eller ha en smittsam sjukdom utan symtom.
Är det konstaterat att du har en allmänfarlig sjukdom, som salmonella, kan läkare eller miljö- och hälsoskyddsnämnden stänga av dig från ­att jobba med livsmedel. Om arbetsgivaren inte omplacerar dig till andra arbetsuppgifter får du vara hemma.

Smittbärarpenning – så funkar den

Den som stängs av på grund av smittrisk kan få smittbärar­penning, som är knappt 80 procent av lönen. Försäkringskassan betalar ersättningen till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta andra med en allmänfarlig sjukdom. Man kan också få ersättning för resor i samband med läkarbesök för att utreda misstänkt smitta. Läs mer hos Försäkringskassan.

Själva jobbet kan också sprida smitta

Legionellabakterien trivs i stillastående vatten, till exempel i duschar och bubbelpooler. En vanlig smittväg är via små vatten­droppar i inandningsluften. Bakterien kan ge en svår lunginflammation, speciellt utsatta är personer som redan har nedsatt immunförsvar.
Legionella är »anmälningspliktig« och »smittspårningspliktig «. Ofta måste lokalens vattensystem saneras och företaget kan behöva hålla stängt. Legionella överförs inte från människa till människa, så om anställda har smittats kan de jobba som vanligt när de tillfrisknat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här