Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det blir jädrigt bra det här”

För ett par veckor sedan fick Hotell- och restaurangfacket en ny förbundsordförande. Organisering på arbetsplatserna är nummer ett på Therese Guovelins fackliga topplista.

Publicerad 20 november 2014
”Det blir jädrigt bra det här”
HRF:s nya förbundsordförande Therese Guovelin. Foto: Stig Hammarstedt
inlinebild
Therese Guovelin var tidigare vice ordförande för HRF. Foto: Stig Hammarstedt

På HRF:s kongress i början av november valdes Therese Guovelin enhälligt till ny förbundsordförande.
– Vi har råd att vara optimistiska och har anledning att se ljust på framtiden, säger Therese Guovelin som ser fler tecknade kollektivavtal och facklig organisation som fackets framtidsuppgifter.

Hur känns det att bli vald?
– Det känns jättebra och helt överväldigande. Jag ser utmaningarna och är taggad. Och så kommer jag arbeta i ett fantastiskt gäng med Malin Ackholt och Pim van Dorpel, säger Therese Guovelin, HRF:s nya förbundsordförande.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Min utgångspunkt har alltid varit människors lika värde och rätt. Mina hjärtefrågor handlar om organisering. Det finns inga genvägar, vi behöver organisera våra arbetsplatser för att på bästa sätt förändra vardagen. Vi ska organisera, se till att utveckla och teckna kollektivavtal och när vi lyckas med det har vi det tredje benet också: vi blir fler medlemmar.

Fortsätter du att arbeta med internationella frågor?
– Jag är engagerad i vår europeiska international EFFAT, där jag är vice ordförande. 60 procent av alla politiska beslut som påverkar oss fattas på EU-nivå. Som vi säger i Vårt HRF 2024: den fackliga kampen är global, en stor andel av våra medlemmar arbetar för företag som är transnationella. Kapitalet är globalt och då är det viktigt att vi också är globala.

Nu ökar medlemstalet, men HRF har haft några svåra år.
– Ett år efter att Ella Niia tillträdde som ordförande för HRF fick vi en borgerlig regering som har haft makten fram till nu. Under de åren har det varit tufft för oss i facket. Vi har sett oerhörda nedmonteringar och försämringar. Höjningen av a-kasse­avgiften gjorde att vi tappade medlemmar, även om det inte var den enda anledningen. Men för två år sedan bestämde förbundsstyrelsen att satsa på organisering och det ser vi resultatet av i dag. Det är peppande, vi kommer att fortsätta i samma anda.

Vad kommer att förändras med dig som ordförande?
– Varje individ har sitt eget ledarskap. För mig är det oerhört viktigt med ett inkluderande ledarskap där vi ska se medlemmar på alla nivåer. Vi ska lyfta fram aktiva medlemmar och anställda och bli bättre på att följa upp beslut. Det är också viktigt att alla avdelningar drar åt samma håll. Vi måste klara av att vara en ­rörelse med aktivism och drivkraft och samtidigt förvalta våra ramar, stadgar och värderingar.

Vilka är utmaningarna för HRF de kommande åren?
– En S-ledd regering ger oss mycket större möjligheter att påverka. Regeringen har utlovat att den ska satsa på arbetslivsforskning, kvinnors arbetsmiljö och den stressiga arbetsmiljön. Där har vi en stor uppgift att se till att det verkligen blir av. Jag tror att det är första gången som besöksnäringen nämns i en regeringsförklaring.

Hur ser du på framtiden?
– Vi har råd att vara optimistiska och har anledning att se ljust på framtiden. Det blir jädrigt bra det här! Jag tycker vi kan drista oss till att anta LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons utmaning att vi kan bli dubbelt så stora. Det kan vi och det ska vi bli!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här