Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det blir jädrigt bra det här”

För ett par veckor sedan fick Hotell- och restaurangfacket en ny förbundsordförande. Organisering på arbetsplatserna är nummer ett på Therese Guovelins fackliga topplista.

Publicerad 20 november 2014
”Det blir jädrigt bra det här”
HRF:s nya förbundsordförande Therese Guovelin. Foto: Stig Hammarstedt
inlinebild
Therese Guovelin var tidigare vice ordförande för HRF. Foto: Stig Hammarstedt

På HRF:s kongress i början av november valdes Therese Guovelin enhälligt till ny förbundsordförande.
– Vi har råd att vara optimistiska och har anledning att se ljust på framtiden, säger Therese Guovelin som ser fler tecknade kollektivavtal och facklig organisation som fackets framtidsuppgifter.

Hur känns det att bli vald?
– Det känns jättebra och helt överväldigande. Jag ser utmaningarna och är taggad. Och så kommer jag arbeta i ett fantastiskt gäng med Malin Ackholt och Pim van Dorpel, säger Therese Guovelin, HRF:s nya förbundsordförande.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Min utgångspunkt har alltid varit människors lika värde och rätt. Mina hjärtefrågor handlar om organisering. Det finns inga genvägar, vi behöver organisera våra arbetsplatser för att på bästa sätt förändra vardagen. Vi ska organisera, se till att utveckla och teckna kollektivavtal och när vi lyckas med det har vi det tredje benet också: vi blir fler medlemmar.

Fortsätter du att arbeta med internationella frågor?
– Jag är engagerad i vår europeiska international EFFAT, där jag är vice ordförande. 60 procent av alla politiska beslut som påverkar oss fattas på EU-nivå. Som vi säger i Vårt HRF 2024: den fackliga kampen är global, en stor andel av våra medlemmar arbetar för företag som är transnationella. Kapitalet är globalt och då är det viktigt att vi också är globala.

Nu ökar medlemstalet, men HRF har haft några svåra år.
– Ett år efter att Ella Niia tillträdde som ordförande för HRF fick vi en borgerlig regering som har haft makten fram till nu. Under de åren har det varit tufft för oss i facket. Vi har sett oerhörda nedmonteringar och försämringar. Höjningen av a-kasse­avgiften gjorde att vi tappade medlemmar, även om det inte var den enda anledningen. Men för två år sedan bestämde förbundsstyrelsen att satsa på organisering och det ser vi resultatet av i dag. Det är peppande, vi kommer att fortsätta i samma anda.

Vad kommer att förändras med dig som ordförande?
– Varje individ har sitt eget ledarskap. För mig är det oerhört viktigt med ett inkluderande ledarskap där vi ska se medlemmar på alla nivåer. Vi ska lyfta fram aktiva medlemmar och anställda och bli bättre på att följa upp beslut. Det är också viktigt att alla avdelningar drar åt samma håll. Vi måste klara av att vara en ­rörelse med aktivism och drivkraft och samtidigt förvalta våra ramar, stadgar och värderingar.

Vilka är utmaningarna för HRF de kommande åren?
– En S-ledd regering ger oss mycket större möjligheter att påverka. Regeringen har utlovat att den ska satsa på arbetslivsforskning, kvinnors arbetsmiljö och den stressiga arbetsmiljön. Där har vi en stor uppgift att se till att det verkligen blir av. Jag tror att det är första gången som besöksnäringen nämns i en regeringsförklaring.

Hur ser du på framtiden?
– Vi har råd att vara optimistiska och har anledning att se ljust på framtiden. Det blir jädrigt bra det här! Jag tycker vi kan drista oss till att anta LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons utmaning att vi kan bli dubbelt så stora. Det kan vi och det ska vi bli!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här