Klass och kön avgör om du arbetar deltid eller heltid. I hotell- och restaurangbranschen arbetar mer än varannan deltid och den vanligaste orsaken är att det saknas heltidsarbete.
– Det är skrämmande siffror i en tillväxtbransch som vår, att arbetsgivarna inte kan erbjuda något bättre än deltid, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket.
Av 4,1 miljoner anställda i Sverige är en dryg miljon deltidsanställda, konstaterar LO i sin senaste rapport ”Arbetstider år 2015”. Värst är det i detaljhandeln där 69 procent av arbetarna är anställda på deltid. I hotell- och restaurangbranschen är mer än hälften av alla arbetare deltidsanställda.
– Jag tror, att arbetsgivarnas intresse av högre flexibilitet är en av orsakerna till att det ser ut så här. Med sådana här villkor får de inte folk till branschen, det krävs en lön att leva på. Jag är helt övertygad om att frågan kommer upp under avtalsrörelsen, säger Malin Ackholt.
Arbetare är oftare deltidsanställda än tjänstemän och kvinnor oftare än män. Skillnaden mellan arbetare och tjänstemän är idag större än någonsin. Knappt 21 procent av tjänstemännen arbetar deltid och 33 procent av arbetarna.
Skillnaden mellan kvinnor och män har däremot blivit något mindre. Andelen deltidsanställda kvinnor har minskat från 42 till 38 procent sedan 2006. Samtidigt har deltidsarbetet bland män har ökat från 12 till 13 procent. Bland arbetare är skillnaden ännu större, 53 procent av alla arbetarkvinnor är deltidsanställda jämfört med 17 procent av männen.
Bland arbetare är det 36 procent som arbetar deltid eftersom det saknas heltidsarbete. Bland tjänstemän är den vanligaste orsaken till deltidsarbete vård av barn eller vuxen.
I Hotell- och restaurangfacket är 37 procent deltidsanställda. Bland dem som inte är fackligt anslutna är deltidsarbete ännu vanligare.
Om rapporten
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.