Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Deltid stort problem bland LO-kvinnor

Underbetalda, undersysselsatta och med stort ansvar för barn och hem. Arbetarkvinnor fortsätter att vara en av arbetsmarknadens mest utsatta grupper, visar LO:s nya jämställdhetsbarometer. Nu vill LO ta ett helhetsgrepp för att förbättra situationen.

Publicerad 4 mars 2014

– Det är uppenbart att det punkt för punkt är arbetarkvinnorna som har de sämsta villkoren, sade Ulrika Vedin, utredare på LO och en av författarna till rapporten ”Tid, makt och pengar” som presenterades i dag.
Syftet med rapporten är att försöka synliggöra de problem som finns på svensk arbetsmarknad, och som främst drabbar kvinnor i arbetaryrken. Det handlar till exempel om det utbredda deltidsarbetet.
Rapporten visar att ungefär hälften av kvinnorna inom hotell- och restaurangbranschen, handeln och vård- och omsorg arbetar deltid i någon utsträckning. Många av dem eftersom det inte finns heltidstjänster att få, visar rapporten.

Men även bland dem som till synes väljer att arbeta deltid, är det många som styrs av saker de inte kan kontrollera. Det kan handla om att man måste ta hand om barn eller att arbetet är för tungt för att klara en heltid.
–Naturligtvis är det så att ofrivillig deltid är det största problemet, men vi menar att man måste titta på varför man väljer att arbeta heltid, sade Joa Bergold, även hon utredare på LO.

Deltidsarbetet gör också att kvinnor halkar efter i lön. LO har för första gången jämfört de utbetalade medellönerna, i stället för att räkna upp deltidslön till heltid – faktisk månadslön kallas det i rapporten. Då hamnar arbetarkvinnor på en medellön på ungefär 17 000 kronor i månaden, vilket är ungefär 7 000 kronor lägre än en arbetarman och hela 20 000 kronor lägre än en manlig tjänsteman. Detta sätt att räkna visar tydligare på det strukturella problem som deltiderna utgör, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
– Genom att räkna om deltid till heltid har vi försökt dölja effekterna av att så många kvinnor jobbar deltid, sade han.

LO har en rad förslag på hur situationen för arbetarkvinnor ska kunna förbättras. Dit hör rätt till heltid och delad föräldraförsäkring, men också ett starkare arbetsmiljöarbete med fokus på kvinnodominerade arbetsplatser. Karl-Petter Thorwaldsson menar att det krävs medvetna insatser från alla parter för att arbetsmarknaden ska bli mer jämställd.
– Arbetsmarknadens parter måste ta större ansvar för jämlika löner. Pengar måste omfördelas och kvinnoyrken måste uppvärderas, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

 

Fakta: LO:s jämställdhetsbarometer

”Tid, makt och pengar” är den första i det som är tänkt att bli en rapportserie med fokus på jämställdhet. Den bygger på statistik från bland annat SCB, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och LO, samt på en opinionsundersökning från Novus.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här