Nyheter arbetstid
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De vill hejda hyvlade tjänster

Heltider skärs ner till deltider. Deltider till lägre deltider. Fackklubben på Scandic Triangeln tror på andra lösningar för att möta arbetstoppar.

Publicerad 22 september 2015
De vill hejda 
hyvlade tjänster
Hanna Axelsson och Gustav Thusberg, fackligt aktiva på Scandic Triangeln. Foto: Peter Kroon

I stället för att en person sägs upp från en heltidstjänst, får flera anställda sina tjänster omförhandlade till en lägre anställningsgrad. Detta brukar kallas hyvling. Orsaken är att arbets­givare vill ha fler anställda med lägre tjänstgöringsgrad, som kan kallas in vid behov. För de anställda innebär det ekonomisk otrygghet och osäkra anställningsvillkor.
Scandic Triangeln i Malmö är en av de drabbade arbetsplatserna.  
– Anställningarna gick i vissa fall från en nivå där man kunde försörja sig, till en där man inte kunde det, säger Hanna Axelsson, frukostvärdinna och klubb­ordförande.

Det var i våras som flera anställda i servisen tvingades gå ner i tid.
Hanna Axelsson fick sina 80 procent neddragna till 50 procent.
– Efter att ha presterat bra och haft nöjda gäster i sju år fick jag en lön som låg nära existensminimum.
Senare anställda eller tim­anställda har fått timmar som hon kunde ha tagit, menar Hanna Axelsson.
– Det ger en känsla av att vara utbytbar. Man känner sig inte trygg i sin anställning när hyvlingen kan drabba vem som helst, oavsett hur länge man jobbat, säger Hanna Axelsson.

Som förklaring till neddragningarna talades det om ekonomi, men också om att anställda »rullade tummarna«, det vill säga hade för lite att göra.
Det här fick fackklubben att fundera ut en alternativ lösning, berättar Gustav Thusberg, nattreceptionist och fackligt förtroendevald. Klubben gjorde en detaljerad uträkning för hur bemanningen skulle kunna lösas utan neddragning av tjänster. Olika avdelningar har sina toppar vid olika tider på året.
– Det går att arbeta över avdel­­­ningsgränserna. Det går att schemalägga så att man jobbar på flera avdelningar, säger Gustav Thusberg.
Hanna Axelsson skulle till exem­pel kunna gå över till konferensen eller lunchen när hon jobbat klart på frukosten.
– Det känns konstigt att gå hem efter frukosten när det sedan kommer en timanställd som jobbar på lunchen, säger hon.

Efter två månader på 50 procent fick Hanna Axelsson en visstidsanställning på ytterligare 20 procent under sommaren. De övriga har fått mertid. Någon har jobbat över 100 procent. Det räddar ekonomin för stunden, men är ingen lösning i längden, menar klubben.  
– Det finns ingen förutsägbarhet i hur timmarna fördelas. Folk är rädda och arga. Förtroendet för arbetsgivaren har minskat, säger Hanna Axelsson.
Ingen kan räkna med att inkomsten i längden blir högre än vad den fasta deltiden motsvarar.
Att söka ytterligare ett deltidsjobb är ingen lösning.
– Det blir problematiskt att jobba på flera ställen, bland annat för att man oftast bara får veta schemat två veckor i förväg, säger Gustav Thusberg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här