Nyheter A-kassa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De väljer bort a-kassan

"A-kasseavgiften gräver för stort hål i plånboken", säger Daniel Mattisson. Han och branschkollegan Kajsa Bysell är enbart medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, inte i a-kassan.

Publicerad 15 maj 2013
De väljer bort a-kassan
HRF:arna Daniel Mattisson och Kajsa Bysell är inte med i a-kassan, Foto: Anja Liljefors

Var fjärde HRF-medlem är inte med i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, och är därmed oförsäkrade om de skulle bli arbetslösa.
– Jag skulle gärna ha gått med i a-kassan om den var billigare, säger Kajsa Bysell.
Hon jobbar som barista på ett kafé på Centralstationen i Stockholm. Hon har fast jobb på heltid och upplever sin arbetssituation som säker på SSP som driver kaféet: »ett stort företag som inte varslar på det sättet« som hon beskriver det. Kajsa berättar att hon prioriterar medlemskap i facket.
– Jag känner att fackmedlemskap väger tyngre för mig, jag känner mig tryggare. Men det är fel att så många av oss känner att vi måste välja mellan facket och a-kassan på grund av att vi inte har råd.

Daniel Mattisson, dealer på Casino Cosmopol i Stockholm, är också enbart med i HRF. Medlemskap i facket är att få påverka sin arbetssituation, tycker han.
– A-kasseavgiften gräver för stort hål i plånboken. Med en tillsvidareanställning på heltid har jag en känsla av säkerhet. Min arbetsgivare, Svenska spel, är statlig och det går bra för den. Med våra löner som är inte höga blir det svindyrt att vara med i båda, säger Daniel.

För en hotell- och restaurang­anställd har avgiften höjts från 97 kronor 2007 till dagens  390 kronor i månaden. Det gör HRAK till den dyraste ­a-kassan bland LO-förbunden. Att det inte skulle bli någon sänkning stod klart när ­finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten i april.
– Chockhöjningen av avgiften till arbetslöshetsförsäkringen är regeringens största misslyckande. Det är djupt orättvist att de som har de lägsta lönerna ska ha högsta avgifterna för att få vara med i a-kassan, sa HRF:s förbundsordförande Ella Niia i en kommentar då.

På HRF:s avdelning Stockholm-Gotland berättar kassör Per Persson att de tar upp vikten av att vara med i a-kassan på fackets ­medlemsutbildningar.
– Att regeringen inte sänkte ­a-kasseavgiften visar att de inte är intresserade av att göra det bättre för arbetslösa. Utan jobb och a-kassa återstår försörjningsstöd eller ta jobb till villkor som är sämre än i kollektivavtalet.
Per Persson menar att det kommer att leda till en utveckling som på sikt pressar ner lönerna.

Medan Kajsa Bysell även i fortsättningen tänker prioritera facket före a-kassan har Daniel Mattisson bestämt sig för att vara med i båda. En kompis till honom blev nyligen varslad om uppsägning.
– Hon jobbade på ett stort, statligt bolag och var den enda i sin avdelning som var med i a-kassan. Man ska komma ihåg att a-kassan är en solidarisk försäkring. Det är helt fel av regeringen att få det att låta som ett bidrag.

Fakta: Om avgiften

  • Medlemsavgiften till a-kassan HRAK består sedan 2007 av två delar.
  • Arbetslöshetsavgiften, 255 kronor, är pengar som går direkt till staten.
  • Intäkterna från grund­avgiften, 135 kronor, bekostar a-kassans verksamhet.
  • De allra flesta medlemmar ska betala båda avgifterna, totalt 390 kronor.
  • Den som är helt arbetslös behöver bara betala grundavgiften. Det finns också andra grupper som är undantagna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här