Restaurangen skulle stänga och personalen erbjöds omplacering med lägre anställningsgrad, så kallad hyvling. Men Hotell- och restaurangfacket förhandlade så att alla fick tillbaka sina timmar.
Rättelse: I en tidigare version av faktarutan ”Det händer vid hyvling” framgick inte att rätten till omställningstid bara gäller i vissa kollektivavtal. För att kontrollera vad som gäller för just dig – kolla ditt avtal på hrf.net
McDonald’s-restaurangen i Eslöv hade funnits i 20 år, när personalen i juni kallades till ett möte. De fick veta att restaurangen skulle stänga och alla omplaceras till andra orter. Flera tjänster som nu låg på 75 procent skulle hyvlas ner till 50 procent, och en skulle bara få jobba 15 procent.
– Det blev väldigt oroligt för alla, säger Erica Edberg, restaurangbiträde och platsombud.
Några av de anställda fick erbjudanden om andra jobb inom McDonald’s. Men det kändes inte som realistiska alternativ. En anställd erbjöds fyra timmars arbete i veckan i Karlstad, dit resvägen med kollektiva färdmedel var sex timmar.
En annan som haft gångavstånd till jobbet erbjöds jobb i Örkelljunga.
– De blev jättebesvikna. Många kände ju »varför duger inte jag?« Det var så konstigt att det inte skulle gå att hitta jobb i Skåne, säger Erica Edberg.
Det händer vid hyvling
- Den som hyvlas och jobbar där det finns kollektivavtal kan ha rätt till omställningstid. Det gäller bland annat den som omfattas av Gröna riks. Omställningstiden ska vara lika lång som uppsägningstiden skulle ha varit om personen hade sagts upp i stället för att ha fått sin tjänst hyvlad.
- För dem som jobbar där det saknas kollektivavtal finns i dag inte några turordningsregler vid hyvling. Den som får sin tjänst hyvlad har heller inte någon rätt att behålla sin gamla sysselsättningsgrad under en övergångstid. Det vill regeringen ändra på i ett lagförslag som bygger på las-överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter.
Kollegorna fick ändå rådet att tacka ja.
– Anledningen är att om du tackar nej har du inte återanställningsrätten och får inte första tjing när ett annat jobb dyker upp, säger Madeleine Möller, ombudsman på HRF avdelning Syd.
Hon och Erica Edberg förhandlade med arbetsgivarsidan. De påpekade att kedjan hade arbetsplatser i Skåne där det saknades personal. Bland annat skulle en ny restaurang öppna i Sjöbo, som ligger 4,5 mil från Eslöv.
– Jag tryckte på och undrade om det inte fanns några möjligheter där, säger Madeleine Möller.
Efter en bra dialog med företaget blev samtliga anställda från Eslövs-restaurangen erbjudna tjänster med lika hög anställningsgrad som tidigare.
– De blev väldigt glada att få sin sysselsättning tillbaka. Det är den största glädjen, att inte bli arbetslös, säger Erica Edberg.
Hon har de senaste åren hjälpt flera av kollegorna att få högre sysselsättningsgrad.
– Jag har räknat ut hur mycket de verkligen har jobbat, och sett att de haft rätt till 75 procent. Hade jag inte gjort det hade de nog harvat på med 50 procent.
Det här är långt ifrån den enda förhandlingen om hyvling som avdelning Syd har haft, säger Madeleine Möller.
– Det blir alltid lika tufft för anställda. Många gånger hyvlas det från redan riktigt låga anställningsgrader.
Fortfarande är mycket oklart för de anställda i Eslöv. Restaurangen ska vara öppen till den 21 december. De som hade allmän visstid har fått förlängt till dess.
Tips!
Den anställde som erbjöds jobb i Karlstad har fått ett i Ystad i stället, med två timmars resväg.
– Vi har alla fått våra omplaceringar men det är långa resvägar så vi har lämnat in önskemål om att få byta om det blir någon öppning. Vi vet ännu inte var vi till slut kommer att hamna, hur lång resvägen blir eller hur långa passen kommer att vara, säger Erica Edberg.
Själv har hon arbetat 50 procent under alla sina år på McDonald’s. Hon och en arbetskamrat som har en anställning på 40 procent berördes inte av hyvlingen.
– Jag har ändå åtta års erfarenhet och även om jag inte är skiftledare så har jag utbildat andra. Det borde finnas plats för någon med min erfarenhet.