Nyheter

”De asylsökande är helt utlämnade”

Migrationsverkets gratis praktik för asylsökande riskerar att slänga redan 
utsatta åt rovgiriga arbetsgivare. Det menar Hotell- och restaurangfacket, som vill ha bättre kontroll av praktikformen.

Publicerad 22 mars 2016
”De asylsökande är helt utlämnade”
Asylpraktiken får kritik. FOTO: Istockphoto.
(Foto: Stig Hammarstedt)
Therese Guovelin. Foto: Stig Hammarstedt.

Asylpraktik kallas den oavlönade praktik som asylsökande kan göra i upp till ett halvår hos samma arbetsgivare. När praktikformen infördes på 90-talet var det främst ett sätt att ge asylsökande en meningsfull sysselsättning under väntetiden. I dag har den blivit ett sätt för arbetsgivare att skaffa gratis arbetskraft, helt utan kontroll och insyn. Det menar Hotell- och restaurangfacket.
– Vi tror att det är stor risk att det utnyttjas. Det är risk för vilda västern. Det är inte så här vi ska välkomna folk till Sverige, säger HRF:s förbundsordförande Therese Guovelin.
Det är Migrationsverket som tecknar avtal om asylpraktik. De enda krav som ställs är att arbetsgivaren inte har skatteskulder eller näringsförbud. Det ställs inga krav på kollektivavtal eller praktikplan.
– Regelverket är undermåligt. De asylsökande är helt utlämnade till arbetsgivaren, de är i en extrem beroendesituation, säger Therese Guovelin.

I dag görs ingen rutinmässig uppföljning av hur praktikanterna har det, berättar Martin G Johansson. Han är ansvarig för Migrationsverkets asylpraktikgrupp i Stockholm och på Gotland.
– Det har inte hunnits med. Under 2016 ska vi sätta mer fokus på det i vårt team.
Praktikteamet arbetar aktivt med att få ut asylsökande i praktik. Bland annat har man inlett samarbeten med stora företag som Nordic choice hotels och skolföretaget Academedia. Men det är också vanligt att asylsökande själva hittar praktikplatser, inte sällan i servicebranschen. I sådana kan praktikplatserna ibland hålla låg kvalitet, berättar Martin G Johansson. Ibland träffar de också på branscharbetsgivare som vill ha praktikanter i stället för att anställa, säger han vidare.
– Vi kan misstänka att vissa företag i servicebranschen ersätter en arbetstagare med en praktikant. De kan säga att vi ska skicka över tre – fyra praktikanter. Det är inte bra för arbetsmarknaden och inte för den asylsökande. För att höja kvaliteten har vi tagit egna initiativ till samarbete i servicebranschen.
Det händer att Migrationsverket säger nej till praktikavtal. Men då handlar det oftast om att företaget har skatteskulder eller näringsförbud.
– Man får också ha max en praktikant per anställd, och det får inte förekomma ensamarbete. Det är de krav vi har.

Fakta: Det här är asylpraktik

  • Asylsökande som befinner sig i en normalprocess kan få göra praktik på företag medan de väntar på besked.
  • Avtalet tecknas ­mellan arbetsgivaren och Migrationsverket. Det gäller för max tre månader i taget, som mest sex månader sammanlagt.
  • Praktiken ska vara helt oavlönad, men Migrationsverket betalar praktikantens resor till och från jobbet.
  • Efter praktikens slut ska arbetsgivaren skriva ett intyg till praktikanten.
  • Under praktiken omfattas praktikanten av Migrationsverkets försäkring, men arbetsgivaren har arbetsmiljö­ansvaret.5 000. Så många avtal om asylpraktik tecknades under 2015, de flesta i Stockholms län. Migrationsverket arbetar nu med att starta upp asylpraktikgrupper i samtliga regioner.

I första hand vill Hotell- och restaurangfacket att Migrationsverket ska sluta förmedla praktikplatser. Det bästa vore om Arbetsförmedlingen sköter alla former av praktik, säger ordförande Therese Guovelin.
I andra hand vill facket se krav på kollektivavtal samt tydligare regler för praktiktidens innehåll och handledarens skyldigheter. Facket vill också ha insyn i vilka praktikplatser som erbjuds.
– Vi är väldigt förvånade över att vi lämnas utanför detta. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att vi har en statlig myndighet som utmanar den svenska modellen, säger Therese Guovelin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här