Nyheter avtal 2017

”De är inte beredda att lägga på 124 kronor extra”

Om en vecka blir det strejk om inte medlarna lyckas ta fram ett avtalsförslag som både HRF och Visita kan gå med på. Men hur långt från varandra står fack och arbetsgivare egentligen?

Publicerad 12 april 2017
”De är inte beredda att lägga på 124 kronor extra”
HRF och Visita är oeniga om hur de 124 kronorna till låglönesatsningen ska finansieras. Foto: Anna Hjorth

Låglönesatsningen

  • Kostnadsökningen ska enligt industrins avtal vara 6,5 procent på tre år.
  • Det ska finnas en extra satsning på dem som tjänar under 24 000 kronor, den så kallade låglönesatsningen.
  • Det innebär inte att alla som tjänar under 24 000 per automatik får mer i lön, utan att det blir mer pengar att fördela på alla anställda.

Den stora frågan är synen på låglönesatsningen. Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna i Visita kan inte komma överens om hur den ska lösas. Den finns med i avtalet som industrins parter har tecknat och är också en del av LO-samordningen. Den innebär en särskild satsning på dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Bland HRF:s medlemmar tjänar de flesta, nära åtta av tio, mindre än så. Det förklarar Per Persson, avtalssekreterare i HRF.

Enligt Per Persson är HRF och Visita överens om att det är så löneläget ser ut för dem som omfattas av kollektivavtalet. De är också överens om hur man rent tekniskt räknar ut vad låglönesatsningen innebär. I sina beräkningar har de kommit fram till att det resulterar i 124 kronor extra per person på tre år.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Däremot är facket och arbetsgivarna djupt oeniga om varifrån pengarna till låglönesatsningen ska tas.
– Vi tycker att det är solklart att dessa 124 kronor ska tillföras extra. Då följer vi industrins avtal och märket, anser vi.

Visita vill inte kommentera förhandlingarna under pågående medling. Men enligt Per Persson anser de inte att några extra pengar ska tillföras.
– Nej, Visita tycker inte det. De vill att vi ska ta bort något annat, så att de totala kostnadsökningarna i kollektivavtalet inte hamnar över 6,5 procent, säger han.

Exakt vad Visita vill att HRF i så fall ska avstå för att få låglönesatsningen har man inte diskuterat, enligt Per Persson.
– Nej, vi är ju inte överens om hur kartan ser ut, hur vi ska gå vidare. Men det kan till exempel handla om ingångslönerna, att Visita inte tycker att de ska räknas upp lika mycket som andra löner. Det går vi inte med på.

HRF-medlemmarnas löner

78 procent tjänar under 24 000 kronor. Deras snittlön är 20 810 kronor.22 procent tjänar över 24 000 kronor. Deras snittlön är 27 500 kronor.

Per Persson är upprörd över Visitas inställning till låglönesatsningen.
– Det är en bransch som går som tåget, med väldigt stora aktieutdelningar i flera företag. Tittar man på priserna, så ser man att de ökar mer än både andra branscher och konsumentprisindex. Det handlar alltså om arbetsgivare som inte är rädda för att ta betalt, men de är inte beredda att lägga på 124 kronor extra på tre år för sina anställda, säger Per Persson.

Låglönesatsningen – pengarna det handlar om

Exempel 1: Pengar att fördela utan låglönesatsning:
6,5 procent påslag på de faktiska snittlönerna.
Resultat: 1527 kronor per heltidsanställd på tre år.

Exempel 2: Pengar att fördela med låglönesatsning:
6,5 procent i påslag för dem som tjänar över 24 000 kronor – precis som i exempel 1.
För dem som tjänar under 24 000 kronor räknar man med en höjning som motsvarar 6,5 procent i påslag på 24 000 kronor, trots att deras löner är lägre.
Resultat: 1651 kronor per heltidsanställd på tre år.

Skillnad: 1651 – 1527 = 124 kronor extra med låglönesatsning.

Spara

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här