Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Därför funkar inte beordrad trevlighet

Nyckeln till lyckad service ligger i de små gesterna. Rutinmässiga leenden och beordrad trevlighet funkar sällan. Det konstaterar en forskargrupp på Lunds universitet som har undersökt vad det är som händer när servicen inte riktigt klaffar.

Publicerad 15 maj 2014
Därför funkar inte beordrad trevlighet
Äkta leende eller ej? Gästen vet. Foto: Colourbox
inlinebild
Malin Åkerström, professor vid Lunds universitet. Foto: Mikael Risedal

Service är ett begrepp som används flitigt i vårt samhälle. I dag kan vi förvänta oss ett servicemöte på såväl Skatteverket och vårdcentralen som på krogen. Samtidigt har våra förväntningar på bra service skruvats upp. Det säger Malin Åkerström, professor på sociologiska institutionen vid Lunds universitet.
– Det finns en diskurs i dag som allt mer betonar service. I dag har Skattekontoret en servicelinje och sjukvården pratar om kunder. Allt fler klagomål som kommer in till sjukvården handlar om bemötande.

Malin Åkerström är en av fem forskare från Lunds universitet bakom boken "Servicemötets gnissel och skav" om när service inte riktigt funkar.
– Vi har tittat på de små avvikelserna, de där tillfällena som får kunden att höja på ögonbrynen och inte vara riktigt nöjd. Som på en restaurang utomlands när du får ett litet glas likör till kaffet. Vilken extraservice, tänker du först. Sedan ser du att alla restauranggäster får det, och då känns det inte lika speciellt, säger Malin Åkerström.

Just standardiserad service, till exempel att alla anställda ska säga "Ha en bra dag", blir allt vanligare. Men det är inget säkert kort för framgång, menar forskarna.
– Vi gillar inte när det blir för instrumentellt och effektivt, när den ekonomiska dimensionen blir för tydlig. Man vill bli bemött som individ, säger Malin Åkerström.

Ett annat exempel i boken kommer från ett lantgårdsboende där gästerna fick rykta gårdens häst. Detta uppskattades och fick hotellgästerna att känna sig hemma och inkluderade – tills de fick veta att de måste betala för ryktningen. Mycket handlar om vilka  förväntningarna på servicen är, säger Malin Åkerström.
– Enkelt kan man säga att dålig service är när den inte lever upp till förväntningarna, bra service när den går över förväntningarna. 

Forskarna konstaterar också att det har blivit lättare att recensera och klaga på verksamheter, vilket har gjort oss mer motiverade att "avslöja" dålig service. De menar också att gäster till viss del måste "förtjäna" god service.
– Vi har sett i intervjuer med anställda, till exempel städare, att det finns en viss moralisk aspekt på det där gästerna måste förtjäna god service. Till exempel kan en hotellgäst som ligger på soffan och äter chips vara provocerande, och kanske inte anses har lika stor rätt till service, säger Malin Åkerström.

Lärdomen den som arbetar med service kan dra, är att det subtila har stor betydelse, säger Malin Åkerström.
– Det är ofta de små gesterna som avgör, och att det känns äkta. Det ska vara det lilla extra, och någorlunda äkta. 

 

Fakta: ”Servicemötets gnissel och skav”

Boken består av material från olika studier gjorda av fem olika forskare vid Lunds universitet: Erika Andersson Cederholm, Katarina Jacobsson, Vesa Leppänen, Filippa Säwe och Malin Åkerström. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här