Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Därför är snabbmatsställen farliga arbetsplatser för unga

Unga som arbetar på snabbmatsrestauranger utsätts för stora risker och får för dålig introduktion. Det visar Arbetsmiljöverkets stora granskning av ungas arbetsmiljö.

Publicerad 27 oktober 2006

Under sommaren och hösten har Arbetsmiljöverket satsat extra resurser på att kontrollera säkerheten på arbetsplatser med många unga anställda. Anledningen är att unga oftare råkar ut för olyckor på jobbet än andra åldersgrupper. Sammanlagt har över 2 800 arbetsplatser kontrollerats.
– Vi har riktat in oss på branscher som vi vet lockar många unga som till exempel snabbmatsrestauranger, handeln och handikappsomsorgen, säger Malin Sjöström som är projektledare.

Inspektörerna har bland annat tittat på vilken introduktion nyanställda får, att de använder rätt skyddsutrustning och att de får arbetsuppgifter som är anpassade efter deras kunskaper. Brister hittades på ett stort antal arbetsplatser, berättar Malin Sjöström.
– Vi fann till exempel att var tredje arbetsgivare ger för dålig introduktion till arbetet och att många unga saknar kunskaper om ergonomi och hur de ska agera om de till exempel blir rånade.

På många av de kontrollerade snabbmatsrestaurangerna fann inspektörerna att de unga anställda dessutom utsattes för onödiga kroppsliga risker.
– Hot om våld, sexuella trakasserier, buller, stress, brännskador, skärskador, fallolyckor, obekväma arbetstider, belastningsskador. Listan tar aldrig slut, säger Malin Sjöström.

På många ställen saknades skriftliga rutiner för krissituationer.
– Arbetsgivarna kanske har informerat en gång och då tycker de att personalen kan det där. Men personalen byts ut och chefer byts ut, så det är väldigt bra med skriftliga rutiner, säger Malin Sjöström.

Inspektioner har också gjorts på gymnasieskolans yrkesinriktade program, som till exempel hotell- och restaurangprogrammet. Även där ställde inspektörerna krav.
– Hela sextio procent av de granskade utbildningar fick krav på sig att förbättra arbetsmiljöarbetet, berättar Malin Sjöström.

En av de vanligaste bristerna var att elever inte får tillräcklig information om riskerna med utbildningen vid skolstart. Dessutom anser Arbetsmiljöverket att säkerhetsrutinerna är för dåliga när eleverna ska ut på praktik eller APU.
– Skolan måste ta ansvar för att eleverna kommer till säkra arbetsplatser, säger Malin.

De skolor och arbetsplatser som fått krav på sig måste nu redovisa till Arbetsmiljöverket hur de tänker förbättra sin arbetsmiljö.

Fakta: Ungdomar i arbetslivet
I Sverige jobbar 375 000 ungdomar i åldrarna 16 till 24. Arbetsmiljöverkets insats är en del i det europeiska Arbetsmiljöåret Säker start som har ungas säkerhet på jobbet som tema.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här