Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Dåliga villkor ger dålig kontroll”

Nu ska Livsmedelsverket jaga falskskyltat hästkött hos butiker och grossister. Men inte i restauranger och storkök. Livsmedelsfacken menar att fusket är resultat av sämre arbetsvillkor och långa leverantörskedjor.

Publicerad 19 februari 2013

Den fackliga internationalen för livsmedelsarbetare, IUL där även HRF är medlem, har i ett uttalande betonat att livsmedelssäkerhet är intimt förknippat med villkoren i fabrikerna. Rädda och inhyrda arbetare vågar inte säga emot när det fuskas, menar IUL. Regeringarna måste gå till botten med problemet, och det sker genom att stärka de anställdas ställning på jobbet.

– I grunden handlar det om att handeln har stor makt gentemot industrin. Man pressar priserna och tvingar på det sättet tillverkarna att lägga produktionen där det är billigast, säger Pauli Kristiansson, pressansvarig på Livsmedelsarbetareförbundet.
På det sättet skapas dessa långa leverantörskedjor och en sämre kontroll, fortsätter han.

I Storbritannien, där fusket först avslöjades, har livsmedelsinspektionen FSA hittat hästkött i 29 olika produkter. De internationella kopplingarna blev snart synliga.
I Sverige har mycket handlat om lasagne. Findus var först ut med att återkalla sin färdiglasagne. Därefter följde andra handlare och grossister, bland annat under följande varumärken: Eldorado, Willys, Hemköp, Coop, Findus, ICA Basic, Martin Olsson/Servera, Lidl.
Samtliga har betonat att återkallandet inte sker på grund av hälsofara, utan av konsumentupplysningsskäl.
Och det är också i nuläget Livsmedelsverkets bedömning.
– I dagens läge har vi inga misstankar om att något skulle vara hälsofarligt. Ingången är att konsumenterna blivit lurade, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Den EU-gemensamma inspektionen riktar in sig på att ta prover hos varuhus och grossister, och sker med hjälp av de kommunala livsmedelsinspektionerna.
Målet är främst att hitta häst- och fläskkött i sådant som säljs som nötkött, och i andra hand att söka eventuella läkemedelsrester. Inriktningen är på hel- och halvfabrikat samt barnmat.
Däremot analyserar man inte renodlad köttråvara. Här anses kunderna ha andra förutsättningar att kolla vad man köper. I Sverige kommer inte storkök och restauranger kontrolleras – man är mer intresserad av tidigare led i leveranskedjan.

Den senaste månaden har försäljningen hos de ”gammaldags” slakterierna ökat med 30 procent i Storbritannien.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.