Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Dåliga villkor ger dålig kontroll”

Nu ska Livsmedelsverket jaga falskskyltat hästkött hos butiker och grossister. Men inte i restauranger och storkök. Livsmedelsfacken menar att fusket är resultat av sämre arbetsvillkor och långa leverantörskedjor.

Publicerad 19 februari 2013

Den fackliga internationalen för livsmedelsarbetare, IUL där även HRF är medlem, har i ett uttalande betonat att livsmedelssäkerhet är intimt förknippat med villkoren i fabrikerna. Rädda och inhyrda arbetare vågar inte säga emot när det fuskas, menar IUL. Regeringarna måste gå till botten med problemet, och det sker genom att stärka de anställdas ställning på jobbet.

– I grunden handlar det om att handeln har stor makt gentemot industrin. Man pressar priserna och tvingar på det sättet tillverkarna att lägga produktionen där det är billigast, säger Pauli Kristiansson, pressansvarig på Livsmedelsarbetareförbundet.
På det sättet skapas dessa långa leverantörskedjor och en sämre kontroll, fortsätter han.

I Storbritannien, där fusket först avslöjades, har livsmedelsinspektionen FSA hittat hästkött i 29 olika produkter. De internationella kopplingarna blev snart synliga.
I Sverige har mycket handlat om lasagne. Findus var först ut med att återkalla sin färdiglasagne. Därefter följde andra handlare och grossister, bland annat under följande varumärken: Eldorado, Willys, Hemköp, Coop, Findus, ICA Basic, Martin Olsson/Servera, Lidl.
Samtliga har betonat att återkallandet inte sker på grund av hälsofara, utan av konsumentupplysningsskäl.
Och det är också i nuläget Livsmedelsverkets bedömning.
– I dagens läge har vi inga misstankar om att något skulle vara hälsofarligt. Ingången är att konsumenterna blivit lurade, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Den EU-gemensamma inspektionen riktar in sig på att ta prover hos varuhus och grossister, och sker med hjälp av de kommunala livsmedelsinspektionerna.
Målet är främst att hitta häst- och fläskkött i sådant som säljs som nötkött, och i andra hand att söka eventuella läkemedelsrester. Inriktningen är på hel- och halvfabrikat samt barnmat.
Däremot analyserar man inte renodlad köttråvara. Här anses kunderna ha andra förutsättningar att kolla vad man köper. I Sverige kommer inte storkök och restauranger kontrolleras – man är mer intresserad av tidigare led i leveranskedjan.

Den senaste månaden har försäljningen hos de ”gammaldags” slakterierna ökat med 30 procent i Storbritannien.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här