Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dålig arbetsmiljö ger tidig pension

Många hotell- och restauranganställda slutar arbeta innan de fyllt 65. Orsaken: dålig fysisk och psykisk arbetsmiljö, konstaterar forskare i en ny rapport.

Publicerad 11 november 2014
Dålig arbetsmiljö ger tidig pension
Få köks- och restaurangbiträden jobbar till pension. Foto: Pernille Tofte

Det är forskare från Linnéuniversitet som har fått i uppdrag av Arbetsmiljöverket att kartlägga tidigare forskning om sambandet mellan arbetsmiljö och när man går i pension. Resultatet visar att både den fysiska och psykiska arbetsmiljön spelar in.
Att ha ett fysiskt krävande arbete, med obekväma arbetsställningar, tunga lyft och repetitiva monotona arbetsuppgifter ökar risken för att inte orka fram till pensionsålder. Samma sak gäller stress, bristande möjlighet att styra över arbetet och dåligt stöd från chefer. Att dessutom ha ett arbete som innebär daglig kontakt med människor ökar ytterligare risken för förtida pensionering, skriver forskarna.

Sett till allt detta är det knappast förvånande att det är serviceyrken som toppar listan över förtidspensionering för både män och kvinnor. Särskilt bland köks- och restaurangbiträden är det få som arbetar fram till pensionsålder, visar rapporten.

Att en stor del av de anställda inte klarar av att arbeta till pensionsålder är ett samhällsproblem, konstaterar forskarna.
– Att människor går i pension tidigt är en kostnad för samhället. Om inget förändras i den demografiska utvecklingen, alltså att vi har en överrepresentation av äldre individer i befolkningen, kommer problemet öka, säger Jonas Månsson, docent vid institutionen för nationalekonomi och statistik vid Ekonomihögskolan på Linnéuniversitetet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här