Nyheter PRIS

Dags att utse årets fackliga hjälte

Vet du någon som gjort skillnad på jobbet? Nu är hög tid att nominera till priset Årets fackliga hjältedåd. HRF:aren Mathias Westbrand Emilsson fick utmärkelsen för tio år sedan och vet vad som krävs.

Publicerad 12 februari 2024
Dags att utse årets fackliga hjälte
Vem blir Årets fackliga hjälte? För tio år sedan var det Mathias Westbrand Emilsson. Foto: LO Västsverige, Julia Sjöberg

Varje år får en person eller grupp som gjort något bra och viktigt inom facket utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd. Det är LO som delar ut priset, för att lyfta fram unga fackliga företrädare.

För tio år sedan arbetade Mathias Westbrand Emilsson som bartender och servitör i Umeå. En arbetsgivare bad honom att provjobba gratis. Mathias vägrade, lade upp ett inlägg på Facebook och blev uppmärksammad av lokalmedia.

För den insatsen nominerades han till Årets fackliga hjältedåd, gick till final – och vann.
– Det var ju stort, häftigt att vara på LO:s ungforum på prisutdelningen.

Då sa du att du ”bara ville rycka tag i den här branschen och få folk att engagera sig” – hur gick det?
– Det går ju upp och ner. Det är en ständigt pågående kamp att få arbetsgivare att sköta sig och de som jobbar på golvet att ha koll på sina rättigheter.

Jag tror att de flesta fackliga hjältedåden sker i vardagen

Mathias Westbrand Emilsson

Vad har du gjort sedan dess?
– Jag fortsatte att engagera mig fackligt på min arbetsplats Hotel Aveny i Umeå – som inte var den med provjobbet. Jag blev invald i HRF:s förbundsstyrelse och i avdelningsstyrelsen, gick på utbildningar och lärde mig mer. Det finns många vägar att ta om man vill engagera sig för branschens skull. Sedan blev jag aspirant 2020 och är sedan 2021ombudsman på HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.

Nominera en kollega  

Har du en facklig kollega som gjort något lysande? Här kan du nominera.

Den som nomineras ska vara aktiv i ett LO-förbund som Hotell- och restaurangfacket, samt under 30 år.

Provjobb, stöter du på det nu för tiden?
– Det var länge sedan jag hörde något om det. Min helt personliga iakttagelse är att både arbetsgivare och anställda vet om att det inte är okej. För tio år sedan var det mer en diskussion om det var något man skulle göra eller inte. Men det kan säkert användas någonstans fortfarande, som så mycket annat fuffens i branschen.

Ser du till några fackliga hjältedåd?
– Hela tiden! Jag tror att de flesta fackliga hjältedåden sker i vardagen, när de förtroendevalda hjälper medlemmar som har det tungt och löser små tvister som inte blir till stora ärenden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här