Nyheter dricks

Därför måste du deklarera dricksen

Deklarationsdags! Men hur ska dricksen redovisas? Här är sex saker du behöver tänka på när du ska deklarera.

Publicerad 14 mars 2023
Därför måste du deklarera dricksen
Hur var det nu med att deklarera drickspengar? Foto: Skatteverket, Mostphotos
Pia Blank Thörnroos. Foto: Jeanette Andersson /Skatteverket

Artikeln uppdaterad 18 mars 2024

Från och med den 19 mars går det att logga in på Skatteverket och göra årets deklaration. För många handlar det bara om att skriva under, men hör du till dem som fått dricks på jobbet kan det krävas lite mer.
– Det är jätteviktigt att både arbetsgivare och anställda är medvetna om att dricksen är skattepliktig, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Kunskapen om reglerna är låg bland många, tror hon.
– Framför allt bland yngre anställda som är vana vid att allt ska vara förtryckt på deklarationsblanketten. Det finns också en idé om att dricks är pengar som man fått för att man varit duktig. Men du har ju fått dem för det arbete du gör. De kan vara något du räknar med till hushållskassan och ska också redovisas.

Sex saker som är bra att veta om dricks

  1. Dricks är alltid en skattepliktig inkomst, oavsett om du får den utbetald på lönen eller direkt i handen.
  2. Om arbetsgivaren styr över hur dricksen fördelas räknas den som inkomst för företaget och lön för den anställde. Arbetsgivaren är då skyldig att betala skatt och arbetsgivaravgifter på dricksen, som då också blir pensionsgrundande. Då behöver du inte ta upp dricksen i din deklaration.
  3. Är det personalen som bestämmer hur dricksen ska fördelas ska arbetsgivaren betala ut den enligt det valda upplägget.  Men det är du som måste redovisa den som ”ej pensionsgrundande inkomst” vid punkt 1.5 i deklarationen.
  4. Tar du inte upp dricksen i deklarationen finns en risk att du blir skönstaxerad. Det innebär att om Skatteverket kommer på att du haft inkomster från dricks så kan de utgå från en schablonsumma för genomsnittlig dricks. Summan beskattas då med 40 procent.
  5. Om du inte har några ändringar i den förtryckta deklarationen och godkänner den digitalt senast den 3 april kan du få eventuell skatteåterbäring redan i april.
  6. Den 2 maj är sista dag för att lämna in deklarationen.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här