Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bullkampanj kan vara kränkande

Två stora kanelbullar i brösthöjd, en klämmande hand samt texten "Dags att klämma en bulle". Trycket finns på plagg som brödleverantören Bonjour tagit fram till bland annat anställda på kaféer. Syftet är att dra in pengar till bröstcancerforskning.

Publicerad 25 september 2015
Bullkampanj kan
vara kränkande
Foto: Hotellrevyn
inlinebild
Bonjour har tagit fram både förkläden och t-shirtar med trycket i brösthöjd. Foto: Bonjour

Nästa helg är det kanelbullens dag. Företaget Bonjour, som levererar bake off-bullar till bland annat kaféer och restauranger, vill samtidigt stötta forskning om bröstcancer. Under parollen ”Dags att klämma en bulle” har de tagit fram rosa bullar. Det finns också en rosa t-shirt och ett förkläde med två bullar i brösthöjd och en hand som klämmer på den ena. Tanken är att anställda som säljer bullarna ska kunna ha plaggen som arbetskläder.
Inte okej, tycker Hotell- och restaurangfacket.
– Vi vet ju att det finns problem med sexism och trakasserier i vår bransch. Det här skickar helt fel signaler och är dessutom kränkande. Jag tycker att det är skrämmande, säger Therese Guovelin, ordförande i HRF.

Det finns även anställda som har reagerat och undrar om de måste använda kläderna. DO, den myndighet som utreder diskriminering och trakasserier i arbetslivet, kan inte uttala sig i det enskilda fallet innan det finns en anmälan.
– Det finns ju absolut en risk att någon kan känna sig kränkt av att tvingas bära en sådan t-shirt. Om det görs en anmälan kan vi eventuellt utreda om det är fråga om diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Bagerikoncernen Vaasan, där Bonjour ingår, räknar med att sälja minst sju miljoner bullar under oktober. Samtidigt skänker företaget en ”större summa” till Bröstcancerfonden. De är förberedda på att tröjtrycket skulle kunna göra att vissa tar illa upp, men poängterar syftet: hur viktigt det är att själv undersöka sina bröst för att upptäcka cancer.
– Vi vill avdramatisera frågan. Det är helt frivilligt att ha t-shirten eller förklädet på sig. Men brösten är centrala i kampanjen och vi vill lyfta fram självkontroll som det naturligaste som finns. Sedan kan jag förstå att det inte känns bekvämt för alla, men vi tvingar inte någon och det har vi varit tydliga med till våra återförsäljare, säger Pontus Cederberg som är marknadschef på Vaasan.

Att syftet är att samla in pengar till forskning om bröstcancer gör inte tröjtrycket mindre kränkande, menar Hotell- och restaurangfacket.
– Tanken må vara god, men här verkar de inte ha tänkt färdigt, säger Therese Guovelin.

Bakom Bröstcancerfonden står BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. De har inte känt till tröjorna men tycker det är ”djupt olyckligt” och ska ta tag i saken.
– Här har någon varit kreativ på ett sätt som uppenbarligen kan uppfattas som stötande i vissa fall, det är inte på något sätt meningen, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i BRO. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter LÖN

LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack

EU har tagit ett steg närmare lagstadgade minimilöner. ”Man blir närmast förtvivlad” säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack
– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del, säger Therese Guovelin. Foto: Mostphotos, Fredrik Hjerling/LO

Svenska fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker är överens om en sak: Minimilöner i lag är inget för svensk arbetsmarknad. Snart kan det trots enigheten vara ett faktum.

Länge hoppades LO att EU-kommissionens förslag till direktiv om minimilöner skulle gå att stoppa, eller att Sverige skulle undantas från direktivet. När EU-kommissionen i veckan presenterade sitt förslag stod det dock klart att Sveriges invändningar vägt lätt.

– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del. Man har formuleringar som innebär att staten måste lägga sig i lönebildningen. Samtidigt har man inte med ett ord om att vår fungerande modell ska undantas, trots att man hela tiden hyllat den och slagit fast att där lönebildningen regleras i kollektivavtal är lägstalönerna högre än där man har andra modeller, säger Therese Guovelin.

Kommissionen har bland annat skärpt en formulering som äventyrar fackförbundens ställning i Sverige, menar LO.

– Det förtydligas att alla arbetstagare måste ha rätt till en minimilön. Det innebär, för vår del, att staten måste lägga sig i lönebildningen och att vi inte längre enbart kan reglera lön i kollektivavtal. Det underminerar den svenska modellen, säger Therese Guovelin.

En annan sak som hon reagerar starkt på är att kommissionen föreslår att staten ska få inflytande över parternas arbete med att teckna kollektivavtal.

– Staten ska kräva en åtgärdsplan om kollektivavtalstäckningen understiger 90 procent. Vi ser det som ett hot mot fackföreningarnas autonoma ställning i Sverige.

Det är fortfarande en bit kvar innan ett direktiv kan bli verklighet. Tidigast i september väntas Europaparlamentet rösta om förslaget. Blir det ett ja där kommer frågan att förhandlas mellan rådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet under ordförandelandets ledning.

– Sista ordet är definitivt inte sagt. Nu måste vi försöka påverka på alla nivåer. Om inte det hjälper finns det fortfarande en sista utväg, och det är att ett medlemsland stämmer EU för fördragsbrott. Artikel 153.5 säger nämligen att EU inte har kompetens att reglera löner, säger Therese Guovelin.

Nyheter rapport

Pandemin fick fler att gå med i facket

Under 2020 steg organisationsgraden i Sverige för första gången på länge. Det visar en ny rapport från Arena Idé. För HRF:s del har pandemin inneburit både medlemsökning och medlemstapp.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
Pandemin fick fler att gå med i facket
Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest under 2020. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet

Förra året var ett händelserikt år på svensk arbetsmarknad. Det konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, i sin nya rapport ”Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal”. Pandemin medförde bland annat en våg av uppsägningar och permitteringar, liksom lättnader i a-kassan.

En annan följd var att många fackförbund såg en ökning av antalet medlemmar. Under 2020 ökade antalet yrkesverksamma fackmedlemmar med 75 000 personer.
– Organisationsgraden i landet ökade för första gången sedan 90-talet. Både när det gäller arbetare och tjänstemän, säger Anders Kjellberg.

En del av förklaringen är att fler utrikesfödda gått med i facket. I den gruppen ökade organisationsgraden för andra året i rad under 2020.

Störst var ökningen under mars och april, för att sedan plana ut på många håll. Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest förra året, följt av Handels och Kommunal.

Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund som ökade mest under mars och april. Under första halvåret 2020 steg förbundets medlemstal med 1 700 personer. En ökning som helt raderades ut senare under året. En förklaring till HRF:s medlemstapp är att många som initialt sökte sig till facket, senare förlorade jobbet, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

A-kassorna såg en ännu större tillströmning. Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, hade den största relativa tillväxten bland LO-kassorna. Under 2020 ökade HRAK med 19 900 personer, eller 27 procent.

Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här