Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bullkampanj kan vara kränkande

Två stora kanelbullar i brösthöjd, en klämmande hand samt texten "Dags att klämma en bulle". Trycket finns på plagg som brödleverantören Bonjour tagit fram till bland annat anställda på kaféer. Syftet är att dra in pengar till bröstcancerforskning.

Publicerad 25 september 2015
Bullkampanj kan
vara kränkande
Foto: Hotellrevyn
inlinebild
Bonjour har tagit fram både förkläden och t-shirtar med trycket i brösthöjd. Foto: Bonjour

Nästa helg är det kanelbullens dag. Företaget Bonjour, som levererar bake off-bullar till bland annat kaféer och restauranger, vill samtidigt stötta forskning om bröstcancer. Under parollen ”Dags att klämma en bulle” har de tagit fram rosa bullar. Det finns också en rosa t-shirt och ett förkläde med två bullar i brösthöjd och en hand som klämmer på den ena. Tanken är att anställda som säljer bullarna ska kunna ha plaggen som arbetskläder.
Inte okej, tycker Hotell- och restaurangfacket.
– Vi vet ju att det finns problem med sexism och trakasserier i vår bransch. Det här skickar helt fel signaler och är dessutom kränkande. Jag tycker att det är skrämmande, säger Therese Guovelin, ordförande i HRF.

Det finns även anställda som har reagerat och undrar om de måste använda kläderna. DO, den myndighet som utreder diskriminering och trakasserier i arbetslivet, kan inte uttala sig i det enskilda fallet innan det finns en anmälan.
– Det finns ju absolut en risk att någon kan känna sig kränkt av att tvingas bära en sådan t-shirt. Om det görs en anmälan kan vi eventuellt utreda om det är fråga om diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Bagerikoncernen Vaasan, där Bonjour ingår, räknar med att sälja minst sju miljoner bullar under oktober. Samtidigt skänker företaget en ”större summa” till Bröstcancerfonden. De är förberedda på att tröjtrycket skulle kunna göra att vissa tar illa upp, men poängterar syftet: hur viktigt det är att själv undersöka sina bröst för att upptäcka cancer.
– Vi vill avdramatisera frågan. Det är helt frivilligt att ha t-shirten eller förklädet på sig. Men brösten är centrala i kampanjen och vi vill lyfta fram självkontroll som det naturligaste som finns. Sedan kan jag förstå att det inte känns bekvämt för alla, men vi tvingar inte någon och det har vi varit tydliga med till våra återförsäljare, säger Pontus Cederberg som är marknadschef på Vaasan.

Att syftet är att samla in pengar till forskning om bröstcancer gör inte tröjtrycket mindre kränkande, menar Hotell- och restaurangfacket.
– Tanken må vara god, men här verkar de inte ha tänkt färdigt, säger Therese Guovelin.

Bakom Bröstcancerfonden står BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. De har inte känt till tröjorna men tycker det är ”djupt olyckligt” och ska ta tag i saken.
– Här har någon varit kreativ på ett sätt som uppenbarligen kan uppfattas som stötande i vissa fall, det är inte på något sätt meningen, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i BRO. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här