Nyheter kollektivavtal

Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal

Företagare i hotell- och restaurangbranschen är mer positiva till kollektivavtal än företag i andra branscher. Det visar en ny rapport som presenterades i dag.

Publicerad 13 februari 2018
Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal
Kollektivavtalet mellan HRF och Visita, det så kallade Gröna Riks. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sju av tio företag i hotell- och restaurangbranschen har kollektivavtal. Det är högst andel av alla branscher, visar rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” som presenterades i dag. Bakom rapporten står Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som bland annat gjort en stor enkätundersökning för att ta reda på hur företagen ser på kollektivavtalen.
– Företag som har kollektivavtal tycker att de ger företaget ett gott anseende och en bra relation till de anställda. De som inte har det tycker i större utsträckning att avtalen är krångliga och att det är dyrt, sade professor Lars Calmfors, när han presenterade rapporten.

Om rapporten

Rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” ges ut av Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Rådet består av experter som analyserar hur arbetsmarknaden fungerar, utifrån lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik. AER är instiftat av Svenskt Näringsliv men arbetar oberoende.

Läs rapporten här: www.arbetsmarknadsekonomiskaradet.se/download/1605/

Rapporten visar också att synen på kollektivavtalen skiljer sig mycket mellan olika branscher. Mest negativa var företag i byggbranschen. Mest positiva var arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, vilket förvånade rapportförfattarna.
– Man kunde ha förväntat sig att företagen i handeln och inom hotell- och restaurang skulle haft ungefär samma syn på kollektivavtalen, eftersom det finns många likheter mellan branscherna. Men det visade sig att det generellt var en betydligt mer positiv syn i hotell- och restaurangbranschen, sade Lars Calmfors.

Som en möjlig förklaring till det nämnde han att företagen inom handeln till exempel är missnöjda med ob-tilläggen, som de uppfattar som höga.

Forskarna har också undersökt hur vanligt det är med lokala fackklubbar. I hotell- och restaurangbranschen är det bara två procent av företagen som har lokala fackklubbar, vilket är den lägsta andelen av alla branscher.
– På företag där det finns en lokal fackklubb tycker man att det underlättar kommunikationen med de anställda och att det är lättare att förankra olika beslut, sade Lars Calmfors.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Få anmälningar i rökförbudets spår

Det är kommunerna som har ansvaret att se till att krogarna följer rökförbudet, men privatpersoner som upptäcker överträdelser kan vända sig till miljöförvaltningen i kommunen.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera

Under de första sex veckorna med den nya lagen fick miljöförvaltningen i Stockholm in 13 anmälningar om brott mot rökförbudet på uteserveringar. I Göteborg kom det in sex anmälningar och i Malmö fick miljöförvaltningen in tre anmälningar.

De flesta av anmälningarna har lett till att kommunerna startat en tillsyn. Lagen säger att kommunen i första hand ska få den ansvarige för krogen att följa reglerna på frivillig väg. Om det inte fungerar kan kommunen förelägga den ansvarige att göra det, i vissa fall med hjälp av vite.

Många är positiva till förbudet. I en undersökning som DN/Ipsos gjort bland 1 630 slumpmässigt utvalda svarar 82 procent att det i huvudsak är bra. Kvinnor var mer positiva än män och Sverigedemokratiska väljare var mer negativa än snittet, skriver DN.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Rökförbudet ”börjar funka”

Den första juli blev det förbjudet att röka på uteserveringar. Då varnade krögare för stök, nedskräpning och förlorade intäkter. Nu har sommaren gått och facit är här.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera
Rökförbudet ”börjar funka”
Chian Alkoyuns två restauranger i Eskilstuna blev rökfria redan i april. Foto: Per Groth
Chian Alkoyun
Chian Alkoyun. Foto: Per Groth

– Det har gått rätt bra. Det var inga egentliga konstigheter, säger Chian Alkoyun, krögare som driver två restauranger i Eskilstuna.

På hans restauranger, O´Learys och Royal Oak, blev uteserveringarna rökfria redan i april. I början var det en del gäster som ifrågasatte det, berättar Chian Alkoyun.
– Det var många som var emot det, faktiskt fler än vad jag trodde. Då fick vi en del kommentarer från folk, jag förstår dem. I början hade vi en del gäster som lämnade oss för ställen där man fick röka. Men nu är det ju likadant för alla krogar.

Men det stämmer inte riktigt. I Stockholm har ett fåtal krogar fått dispens för en »rökruta« utomhus. Detta efter att Stockholms stad gjort en tolkning av den nya lagen.

Samuel Laulajainen. Foto: Karin Bernhardsson

Ett ställe som fått dispens är Södra Teatern med sin stora uteservering Mosebacketerassen. Men intresset för rökrutan var inte lika stort som väntat, säger vd Samuel Laulajainen.
– Det förvånade mig lite, hur lite folk det är som faktiskt röker. Jag hade sett framför mig att det skulle bli trångt med folk, men så har det inte alls varit.

Samuel Laulajainen tror att det hade gått bra även utan dispensen.
– Då hade folk ju bara gått ut på gatan för att röka. Det är egentligen ingen större skillnad. Det enda är väl att det hade resulterat i mer skräp.

Krögaren Chian Alkoyun i Eskilstuna berättar att inspektörer från kommunen varit på besök under sommaren, bland annat för att se om rökförbudet följs. Han önskar lite mer samarbete från deras sida, åtminstone så här i början.
– Det börjar funka, men det är mycket jobb att följa alla regler som det är. Har man en nattklubb är det säkert ännu svårare.

Visita tillhör dem som varit kritiska till förbudet. Arbetsgivarorganisationen vet ännu inte hur det har fungerat på medlemsföretagen under sommaren, berättar Anne Burgess som är pressekreterare.
– Vi kommer att göra en analys av hur förbudet fungerar för våra medlemmar under hösten, vi har ännu inte fått några andra rapporter än de vi läst om i andra kanaler.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här