Sommarjobbare inom hotell- och restaurangbranschen stod för en fjärdedel av alla samtal till Fackets hjälptelefon, visar LO:s utvärdering.

Utebliven lön, långa arbetspass utan rast, uppsägningar, provjobb och solskensavtal.
Det kan sommarjobbare råka ut för, visar en utvärdering av förra årets samtal till LO:s gratis rådgivningslinje Fackets hjälptelefon.
Hotell- och restaurangbranschens unga hör till de mest utsatta. 26 procent av dem som ringde under 2013 arbetade inom branschen.
– Solskensavtal är så klart ett problem som är vanligt i branschen. Till exempel uteserveringar där ungdomarna får veta att ”du får jobba när det är fint väder”, till exempel, säger Malin Nordberg, ungdomssekreterare på LO.
Den allra vanligaste frågan till hjälptelefonen gäller löner, berättar Malin Nordberg.
– De frågar både vad de ska tjäna och vad de ska göra vid utebliven lön.
Många frågar också om uppsägningstid, ibland har sommarjobbaren hittat ett annat jobb eller så har arbetsgivaren sagt upp dem. Frågor om arbetstider och raster är vanliga. Provjobb och solskensavtal ligger också på topp fem över vanliga frågor.
De som ringer har oftast problem som kräver någon form av åtgärd.
– När det gäller mer generella frågor letar ungdomarna oftast upp svaren själva på nätet. Vid telefonsamtalen rör det sig många gånger om kollektivavtalsbrott och då lämnar vi över frågan till respektive fack. Saknas avtal ger vi råd om vilka myndigheter och instanser man ska kontakta, till exempel för att kräva in utebliven lön, säger Malin Nordberg.
Hjälplinjen finns under hela året, men förstärks under sommaren då de flesta hör av sig. Under de år som tjänsten har funnits har lön alltid varit en vanlig fråga, medan provjobb och solskensavtal har blivit vanligare på senare år, berättar Malin Norberg.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.