Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens löner ökade enligt avtalet

Sveriges hotell- och restauranganställda ser inte ut att ha fått några lönelyft utöver kollektivavtalets höjningar.

Publicerad 18 februari 2010

Förra året ökade hotell- och restauranganställdas löner med 4,3 procent, enligt Medlingsinstitutets årliga rapport. Det är lite lägre än de genomsnittliga höjningar med 4,4 procent som finns i HRF:s största kollektivavtal.

Branschens höga personalomsättning drar ner siffrorna. Dessutom ingår övertidsersättning i Medlingsinstitutets jämförelse. Under 2009 minskade det betalda övertidsarbetet i branschen så mycket att det beräknades sänka löneutvecklingen med 0,1 procentenheter.

Rapporten visar också att köks- och restaurangbiträden fortsätter att vara ett av Sveriges sämst betalda yrken. En heltidsanställd tjänade förra året 18 200 i månaden, inklusive övertid och andra tillägg. Och det är inte bara på privata företag som de hamnar längst ner på lönelistan. Även inom kommun och landsting hör de till de lägst avlönade. Samma sak gäller för städare och receptionister. Oavsett arbetsgivare så hör yrkena till de lägst betalda.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här