Nyheter Löner
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens löner halkar efter

Hotell- och restaurangbranschens anställda har bland de lägsta lönerna i landet. Det gäller både för arbetare och tjänstemän. LO:s lönerapport visar att en byggarbetare nu tjänar lika mycket som en tjänsteman i branschen, och därmed också 7 000 kronor mer i månaden än en hotell- och restaurangarbetare.

Publicerad 26 september 2013

De tre senaste åren har lönerna ökat med ungefär 7 procent på den svenska arbetsmarknaden. Sett till procent har arbetarnas löner ökat något mer än tjänstemännens, 7,2 procent mot 7 procent. Men sett till kronor och ören har glappet mellan grupperna vuxit ytterligare. En genomsnittlig arbetare tjänade år 2012 23 5000 kronor, vilket är drygt 10 000 kronor mindre än en tjänstemans lön.   
– Att vi håller jämna steg med tjänstemännen är förhållandevis bra men att skillnaden fortfarande är mer än 10 000 kronor i månaden är ytterst otillfredsställande, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Det finns även stora skillnader mellan yrkesgrupperna. I hotell- och restaurangbranschen var medellönen 21 000 kronor förra året för arbetare. Det kan jämföras med byggarbetare som tjänade 28 000 kronor i snitt och arbetare inom verkstadsindustrin som tjänade 25 600 kronor. I lönebotten hamnar anställda inom den kommunala barnomsorgen där medellönen låg på 20 800 kronor förra året.

Och skillnaderna mellan yrkesgrupperna inom LO växer. Mellan 2010 och 2012 ökade medellönerna för de manligt dominerade branscherna, som bygg- och tillverkningsindustrierna, procentuellt mer än de kvinnligt dominerade, som hotell- och restaurang samt handeln. Detta trots LO-kollektivets satsningar på kvinnolöner under de senaste avtalsrörelserna.
– Det går inte att utläsa att samordningen har haft den effekt som vi har hoppats på. Vi måste ställa oss frågan om det finns en negativ löneglidning, att vi inte får ut det vi ska ha, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.  

Hon tycker att det är viktigt att föra löneskillnaderna mellan män och kvinnor högre upp på agendan. Att diskutera varför klassiskt manliga yrken, som maskinförare, värderas högre än till exempel vårdyrken som många kvinnor har.
– LO-kvinnor förlorar hela yrkeslivet vad det gäller lön. Och sedan slår det igenom när det är dags för pensionen. Frågan är hur länge de har tålamod att vänta på en ändring, säger Ella Niia.

Tjänstemännens löner följer samma trend. Förra året tjänade en genomsnittlig tjänsteman i hotell- och restaurangbranschen 28 700 kronor, och hade en löneutveckling med 0,7 procent sedan 2010. Det kan jämföras med en tjänsteman inom verkstadsindustrin som hade en löneutveckling på nästan 9 procent och en medellön på 40 400 kronor.

Siffrorna kommer från LO:s lönerapport år 2013. Den bygger på Statistiska centralbyråns lönestrukturstatistik för år 2012.

Fler siffror ur rapporten:

Medellön (månadslön, grundlön) för år 2012, arbetare

Byggindustrin: 28 000
Verkstadsindustrin: 25 600
Tillverkningsindustrin: 25 100
Transport: 24 400
Kommunalanställda: 21 400
Hotell- och restaurang: 21 000


Löneutveckling i procent de tre senaste åren:

Byggindustrin: 6,9
Verkstadsindustrin: 9,1
Tillverkningsindustrin: 8,8
Transport: 7,8
Kommunalanställda: 6,4
Hotell- och restaurang: 6,3

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här