Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens anställda mindre sjukskrivna

Hotell- och restauranganställdas långa sjukskrivningar har minskat kraftigt de senaste åren, visar statistik från AFA Försäkring. Frågan är om det verkligen beror på bättre hälsa.

Publicerad 9 juni 2011

Under 2009 minskade både antalet allvarliga arbetsolyckor, godkända arbetssjukdomar och långa sjukskrivningar i landet. Det visar AFA Försäkrings nya rapport som presenterades i dag, och som bygger på skadeanmälningar som AFA fått in.

I hotell- och restaurangbranschen märks en kraftig minskning av antalet sjukfall med långvarig frånvaro. År 2004 anmäldes 2 661 sådana fall. Fem år senare hade de halverats till strax över 1 300. Rapportförfattarna ser en av förklaringarna till minskningen i de nya, hårdare reglerna i sjukförsäkringen som infördes 2008.   

I övrigt anmälde hotell- och restauranganställda lika många allvarliga olycksfall som året innan, och andelen skador som gav medicinsk invaliditet ökade något. Samtidigt minskade antalet godkända arbetssjukdomar. I princip var det ingen hotell- och restauranganställd som fick sina besvär klassade som arbetssjukdom.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan