Nyheter Rapport

”Branschen viktig för integrationen”

Hotell- och restaurangbranschen är den bransch som i högst grad anställer arbetslösa födda i Afrika och Asien. Det visar en ny rapport från Handelns forskningsinstitut.

Publicerad 22 maj 2018
”Branschen viktig för integrationen”
Foto: Mostphotos

Det är vanligt att arbetslösa som får jobb i hotell- och restaurangbranschen är födda utanför Europa och Amerika. Mellan 2011 och 2015 var 27 procent av alla arbetslösa som anställdes i branschen födda i Afrika och Asien. Det gör hotell- och restaurangbranschen till den bransch som i högst grad anställer arbetslösa med den bakgrunden. Resultaten presenteras i dag i en rapport från Handelns forskningsinstitut, HFI.
– Det är i hotell- och restaurangbranschen många får sitt första jobb som invandrad till Sverige. Branschen fungerar på så sätt som en integrationsmotor, säger Sven-Olov Daunfeldt, rapportförfattare och forskningschef på HFI.

Om rapporten

Rapporten ”Vilka företag bryter utanförskapet bland utrikes födda?” är gjord av Handelns forskningsinstitut, HFI.Den bygger på statistik från SCB.

En annan bransch som i hög grad rekryterar arbetslösa födda i Afrika och Asien är vård- och omsorgsbranschen. Men resultaten i undersökningen visar också att arbetsgivare hellre rekryterar personal från andra företag än personer som är arbetslösa. Det är något som Sven-Olov Daunfeldt menar är problematiskt.
– Det är ovanligt att rekrytera personer som finns i arbetslöshet jämfört med personer som redan arbetar. Risken är att de som redan är arbetslösa får svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det här är något som behöver förändras för att undvika utanförskap, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Undersökningen visar inte vilken typ av anställning som arbetslösa födda i Afrika och Asien får inom de olika branscherna. Men siffror som tidningen Arbetet beställt från SCB visar att utrikes födda oftare får otrygga anställningar än personer som är födda i Sverige. Förra året hade drygt en femtedel, 21,8 procent, av de utrikes födda en tidsbegränsad anställning. För inrikes födda var den siffran 13,6 procent.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här