Över hälften av de hotellanställda och mer än fyra av tio restauranganställda hade en tidsbegränsad anställning första kvartalet i år, visar LO:s nya rapport.
Andelen tillfälliga anställningar har länge varit stor i hotell- och restaurangbranschen. Efter pandemin är den nu större än på länge, visar LO:s nya rapport över anställningsformer 2022.
Under första kvartalet i år var hela 52 procent av arbetarna på hotell och 44 procent av de restauranganställda tidsbegränsat anställda. Det kan jämföras med 32 procent inom detaljhandeln och 6 procent i byggbranschen. Hotell- och restaurangsektorn hamnar därmed i topp över branscher med störst andel osäkra anställningar.
Peggy Nyholm, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, säger att branschen länge dragits med en för hög andel osäkra anställningar.
– Det innebär en otrygghet att inte veta om man kommer att kunna sätta mjölk på bordet till familjen. Det finns en ovilja från arbetsgivarna att göra något åt problemet, säger hon.
En del av ökningen kan förklaras med pandemin. Många branschanställda förlorade sina jobb när restriktioner infördes, och när dessa började luckras upp valde många arbetsgivare att anställa tidsbegränsat, säger Peggy Nyholm.
– Det var restriktioner som ändrades hela tiden, så det var ett osäkert läge. Nu har vi inte heller normalläge, med hög inflation och höga elpriser.
Peggy Nyholm tror att arbetsgivarna skulle göra sig själva en stor tjänst genom att erbjuda bättre anställningar.
– Man skriker efter kompetens, men klarar inte att anställa de som finns. Om de anställda får tryggare anställningsformer och högre sysselsättningsgrad skulle vi inte ha den här flykten från branschen.
Snittet för hela arbetsmarknaden under samma period var 87 procent fast anställda och 13 procent tidsbegränsat anställda.