En beväpnad rånare kom in på Hotell City i Borås, hotade att skjuta receptionisten, fick pengar och försvann. Hotellets kamera fångade det hela. Men bildbevisen var inte bra nog - den misstänkte mannen blev i stället dömd för andra brott.
Det var en lördagskväll i november förra året som den extrajobbande receptionisten Josefin hörde att det plötsligt plingade till i klockan vid disken. Hon jobbade ensam den kvällen, och gick ut från kontoret för att ta emot besökaren.
– När jag gick fram stod där en kille med rånarluva. Han riktade en pistol mot mig och sa: »Fram med pengarna«. Jag trodde först att det var ett skämt – men när han sa »Kom igen, jag skjuter på tre« och började räkna ner, förstod jag att han menade allvar, berättar hon.
Sedan gick allt väldigt fort. Rånaren försvann iväg ut på gatan med en påse pengar, och den chockade Josefin larmade polisen.
– Jag fick träffa en psykolog och gick bredvid några kvällar, men efter tre veckor arbetade jag ensam som vanligt igen.
En 37-årig göteborgare greps snart som misstänkt för rånet mot hotell City. Men trots att en kamera fångat händelseförloppet i receptionen räckte det inte som bevis för en fällande dom.
Men nu sitter 37-åringen ändå i fängelse. Han dömdes till två och ett halvt år för en rad andra brott: misshandel, hot, rån och stöld.
– Nu vill jag bara lägga det här bakom mig, säger Josefin som är 18 år och utbildar sig för en framtid i hotell- och restaurangbranschen.
HRF-ombudsmannen Karl-Åke Blank i Borås har lång erfarenhet av branschen men har aldrig hört talas om någon liknande händelse:
– Antagligen var det här första rånet mot en hotellreception i Borås.
Vad säger lagen?
Det finns inget förbud mot ensamarbete i Sverige, men arbetsmiljölagen reglerar på olika sätt hur arbetet ska organiseras för den som jobbar ensam. Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling tar upp ensamarbete på olika sätt:
»Vid planering och anordnande av samarbete skall arbetstagarens möjligheter till kontakt med andra människor beaktas. Det skall särskilt uppmärksammas att arbetstagaren har tillräcklig utbildning, information och instruktion för att utföra arbetet ensam. Särskild hänsyn skall också tas till arbetstagarens fysiska och psykiska förutsättningar för arbetet.«
»Innebär ensamarbete en stark psykisk påfrestning, skalla eftersträvas att arbetstagare kan få direktkontakt med arbetskamrater eller andra människor.«
»Innebär en arbetsuppgift påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete.«
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.