Avslöjandena om hur två arbetsledare inom McDonalds sålt arbetstillfällen är bara toppen på ett isberg, enligt Thord Pettersson på LO. Men något brott är det inte frågan om -- åtminstone inte mot reglerna för arbetskraftsinvandring.
McDonalds polisanmälde de två männen i början av november. De två männen har stängts av från arbetet. Hotellrevyn erfar att de har arbetat på minst fyra olika restauranger i Stockholmsområdet, som platschef och arbetsledare.
Facket har sedan länge varit kritiskt till reglerna om arbetskraftsinvandring. HRF har tidigare bland annat granskat arbetsvillkor på restauranger som tagit hit arbetskraft från länder utanför EU. I en rapport, som kom sommaren 2011, kunde Stockholmsavdelningen visa att det förekom stora brister som för låga löner, obefintliga anställningsbevis och långa arbetsdagar.
I det nu aktuella fallet på McDonalds handlar det inte om sämre löner och arbetsmiljö utan att de anställda har betalat för att få jobbet. Samt att ha bott i fastigheter som hör till de två cheferna, och betalat höga hyror.
Enligt LO:s utredare Thord Pettersson är detta inte alls ovanligt.
– I cirka hälften av alla arbetstillstånd inom LO-området förekommer någon form av betalning. Människor betalar för att få ett erbjudande från en arbetsgivare, säger han.
Han uppskattar att sedan de nya reglerna infördes 2008, handlar det om mellan 5 000 och 10 000 arbetstillstånd som sålts inom LO:s områden. Priset för ett jobb är mellan 40 000 och 250 000 kronor, enligt Pettersson.
Eller så betalar man ”i arbetstid” – alltså jobbar billigt eller gratis för att få komma till Sverige. Reglerna för arbetskraftsinvandring har blivit ett parallellt system för att söka asyl, enligt honom.
– Det finns exempelvis ett samband i att antalet ärenden från ett visst land i det här systemet, också följer antalet asylärenden.
De två arbetsledarna har alltså polisanmälts. Brottsrubriceringen är ocker. Men det finns inom reglerna för arbetskraftsinvandring inget som de kan straffas för.
– Jag vet inte varför det är just ockerbegreppet som använts. Men gentemot Migrationsverket har de nog inte begått något fel. Däremot kan det ju handla om brott mot andra regler, exempelvis om de inte betalat skatt för sina ”sidoinkomster”, säger Thord Pettersson.
Alejandro Firpo, jurist på Migrationsverket, bekräftar den bilden.
– När dessa fall dök upp i media granskade vi vår egen hantering. De kontroller som ska göras har gjorts. Så det här är alltså inte något brott mot reglerna för arbetstillstånd.
Med detta menar Firpo att alla papper och ansökningar till Migrationsverket har varit i sin ordning. Verket ställer bland annat krav kring företagets ekonomiska situation och att rätt löner ska betalas ut – och det har inte funnits några skäl att misstänka McDonalds för något annat.
– Vi har som myndighet inte haft anledning att anta att McDonalds är en dålig arbetsgivare.
Firpo betonar att Migrationsverket har skärpt kontrollen i vissa branscher, däribland restaurangbranschen. Och under 2012 har antalet ansökningar minskat.
Grovt räknat finns det två sätt att bryta mot reglerna för arbetskraftsinvandring: antingen att lönen och villkoren är sämre än dem som arbetsgivaren har intygat, eller att det inte alls gick ut på att jobba. Migrationsverket kan då återkalla tillståndet.
– Men det finns ingen sanktion mot arbetsgivare som betalar lägre lön än vad som är utlovat.
En återkallelse betyder att grunden för att ha arbetstillstånd är borta, och då får den enskilde tre månader på sig innan tillståndet dras in. Thord Pettersson på LO anser att reglerna måste ändras.
– Arbetsgivaren straffas inte. Det enda som händer är att arbetstagaren riskerar bli hemskickad.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.