Inget undantag för den svenska modellen. Det blev resultatet när EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott röstade om direktiv för minimilöner. – Vi ger inte upp, men jag blev oerhört besviken, ja rentav förbannad, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.
Det är en process som pågått länge. EU vill skydda arbetstagare med sämst ställning på arbetsmarknaden, bland annat genom lagstiftning om minimilöner. Från svenskt håll har kritiken varit skarp.
– Vi vill också ha förbättrade villkor för andra, men inte på bekostnad av den mest välfungerande modellen i Europa, kanske i hela västvärlden. Det finns inget annat land som haft Sveriges utveckling av reallöneökningar, säger Therese Guovelin.
Svenska fack och arbetsgivarorganisationer har jobbat för att Sverige ska få ett undantag från det föreslagna direktivet. Man menar att den svenska modellen, där parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden, riskerar att raseras med statlig inblandning.
– Det finns för många ute i Europa som gör sig till uttolkare av vår modell. Man är så fullkomligt övertygad om att ett minimilönedirektiv är lösningen på för låga löner, och att vårt förslag till undantag skulle försämra det. Men vi är verkligen helt säkra på att undantaget bara skulle träffa Sverige och Danmark, och några länder till om de jobbar på lite.
Efter förra veckans bakslag kommer LO att jobba vidare med frågan. Än är inte hoppet ute. Bland annat samlar svenska parlamentariker underskrifter för att få till en omröstning i plenum. Får de ihop de 71 namnteckningar som krävs hyser Therese Guovelin hopp om att det går att få igenom ändringsförslag.
– Vi ger inte upp. Jag beundrar att våra svenska och danska parlamentariker tar alla chanser att värna vår modell, säger Therese Guovelin.