Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vänta inte på att någon annan ska förbättra arbetsmiljön

Publicerad 17 mars 2003

Den tjockaste högen av motioner till Hotell- och restaurangfackets kongress i maj handlar om arbetsmiljön. Medlemmarna tecknar upp en mörk bild. Stressen och det tuffa psykiska klimatet på arbetsplatsen pressar de anställda.
Hot och våld, rädsla vid ensamarbete och krav på skydd och larm är en annan grupp frågor.
Stressen och det hårda klimatet på arbetsplatsen skylls på arbetsgivaren. Hot och våld står oftast gästerna för.

Företaget vill gå med vinst, och minskar antalet anställda. Färre ska göra samma jobb, ibland med hjälp av tillfälliga inhoppare. Det nöter på personalen och kan även skapa osämja mellan de anställda.
Alltför unga eller alltför oerfarna arbetsledare har svårt att klara sin uppgift. De skapar ofta själva problem i stället för att vara ett stöd för de anställda.
Låga löner och tuffa villkor gör att många utbildade lämnar branschen. Nya anställs, ofta utan yrkesutbildning. De nya försöker givetvis göra så gott de kan, men pressen på hela personalen blir alltför hård.
Sjukskrivningar och skador blir följden.
Vad kan arbetsgivaren göra?
Att lyssna på sina anställda är en bra början. Organisera arbetet bättre. Betala mer så att folk stannar.

Bakom problemet med hot och våld, ligger oftast drogmissbruk. Det är ett problem för hela samhället, men även här måste arbetsgivarna tänka om.
På flera håll i landet har grupper av kriminella gjort krogarna till sina kontor.
Varför lockar krogen till sig gäster som står för våld och hot? För att de är »bra gäster«, som gör av med pengar. I den kriminella världen finns mycket pengar, som bränner i fickorna. Men branschen måste välja vilka gäster de vill ha, vilka gäster man vill attrahera.
I Finland har man redan börjat med skottsäkra västar för dörrvakter och annan krogpersonal. Kortsiktigt kan det ge trygghet, men långsiktigt sett är det fel tänkt.
Vem vill vara gäst på en restaurang där miljön är sådan att personalen behöver direktlarm och skottsäker väst? Inte tillräckligt många för att krogen ska gå runt.

Medlemmarna som skriver till kongressen hoppas att facket ska kunna förbättra arbetsmiljön. I motionssvaren skriver förbundsstyrelsen också att de anställda själva måste gaska upp sig.
De många motionerna visar att det finns ett engagemang, men inte mycket händer. Det lokala fackliga arbetet bygger på att det finns medlemmar som bryr sig, som engagerar sig för sin och arbetskamraternas sak. Här har du, som läser det här, en roll.
I den allmänna politiska debatten diskuteras sjukskrivningarna intensivt. Arbetsplatsens roll och arbetsgivarens ansvar för sjukskrivningar och rehabilitering framhålls. Många blir ju sjuka av jobbet. Men arbetslöshet är en större hälsorisk.
Arbetet ska vara, och kan vara, en plats där du lär dig nya saker, utbyter tankar med medmänniskor, känner att du kommer till din rätt och utvecklas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här