Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tål facket oliktänkande?

Publicerad 5 maj 2003

I den här tidningen berättar vi om Jonas Karlsson från Nybro och vad
som hände när han blivit vald till ordförande i Hotell- och restaurangfackets avdelning i Kalmar-Visby.
Facket är en demokratisk organisation där varje medlem har en röst och där medlemmarna på möte väljer sina företrädare.
Men vad händer om medlemmarna väljer ?fel?? En del tycker uppenbarligen att de som deltog i årsmötet i Kalmar gjorde det när de valde en kristdemokrat till sin företrädare.
Efter påtryckningar har nu Jonas Karlsson avgått. Han känner sig mobbad. Det väcker en rad frågor.

Facket är öppet för alla anställda i branschen. I Sverige har vi inte ? till skillnad från en del andra länder i Europa ? olika fackföreningar beroende på vilken politisk uppfattning, språk eller religion man har. Alla är välkomna.
Av medlemmen krävs dock en lojalitet mot organisationen. Viktigast är att man inte tar jobb under kollektivavtalets nivå, betalar sin avgift och inte uppträder som strejkbrytare. Och den som söker sig till en organisation som medlem gör det givetvis för att man stödjer organisationen och delar dess mål.
Har alla medlemmar samma rätt? Kan den som jobbar bra och vinner medlemmarnas förtroende också väljas till fackliga uppdrag? Eller finns det några dolda regler, utöver stadgarna? Vilka är de i så fall och vad grundar de sig på?
En strid mellan kandidater med olika politiska uppfattning är inget nytt eller konstigt i facket. I vårt land har det förekommit politiska strider och partilistor i de fackliga valen i många fackförbund. Men när valet är avgjort så har valresultatet gällt.
Vad är det då som har skett i HRF?
Själv kommer jag att tänka på kommunistiska organisationer, särskilt förr i världen. Där gällde något som kallades ?den demokratiska centralismen?. Den innebar att en högre nivå i organisationen alltid kunde gå in och ändra en lokal organisations beslut. Den centrala nivån ansågs alltid ha en högre insikt om ?den rätta vägen?. Den här idén har alltid varit främmande för den demokratiska arbetarrörelsen.
Det finns givetvis anledning att fråga det kristdemokratiska partiet varför det är så antifackligt. En artikel i tidningen Kristdemokraten tog upp just detta. Och Jonas Karlsson är, som framgår i den här tidningen, mycket kritisk till sitt eget parti.

Man kan svara på detta i en öppen debatt. Att svara genom att mobba ut en facklig företrädare på grund av hans politiska tillhörighet är inte särskilt konstruktivt.
För HRF är det också intressant att jämföra med när Mats Hulth anställdes som VD hos arbetsgivarna i hotell- och restaurangnäringen. Hulth hade i många år varit en framträdande socialdemokratisk politiker och är fortfarande med i socialdemokraternas partistyrelse.
Hur skulle man reagera inom facket, bland socialdemokraterna och bland alla anställda i branschen om Hulth mobbades på grund av sin politiska tillhörighet?
Kan det verkligen vara så att man inom facket inte tål en kristdemokratisk kommunalpolitiker som ordförande i en av 20 avdelningar?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här