I den här tidningen kan Svensk Hotellrevy presentera en unik undersökning.
Vi har valt ut en liten del av den svenska restaurangvärlden, en kilometer av Sveavägen i Stockholm. Där har vår undersökande reporter granskat alla restauranger som har serveringstillstånd. Läst deras årsredovisningar, undersökt hur många anställda yrkesinspektionen har hittat, granskat hur mycket skattepengar som betalats in för personalens löner. Frågat brandmyndigheterna hur många människor restaurangen kan ta in, räknat bord och stolar, kollat öppettiderna och granskat om de har kollektivavtal.
Från många olika håll har vi hämtat uppgifter om dessa fjorton restauranger.
Resultatet kan du läsa i den här tidningen.
Det är inte en skatterevision, krog för krog. Sånt är myndigheternas jobb att sköta. Vi har i stället försökt skapa en helhetsbild av krogarnas redovisade ekonomi och jämföra den med vad vi vet om verkligheten.
Vår undersökande reporter fann att de 14 restaurangerna betalar in drygt två miljoner kronor för lite i skatt varje år. Det gäller då preliminärskatten för personalens löner, den personal som måste finnas men som inte redovisas. Ungefär lika mycket fattas i sociala avgifter. Den lön som inte skattas motsvarar 6,7 miljoner om året.
Är det mycket eller lite?
Omfattar bara en promille
I Stockholm finns just nu 1 250 restauranger med serveringstillstånd, i hela landet över 9 000. Vår undersökning omfattar bara en procent av huvudstadens restauranger, en promille av landets.
Om Sveavägen i Stockholm är representativ så skulle det betyda att 200 miljoner för lite skatt betalas i Stockholm varje år, 1,8 miljarder i hela landet.
Bra affär ? men för vem
En del tycker att det är en bra affär att arbeta svart. Men som anställd räknar man fel om man tror att man vinner på svartjobbet. Pensionen ligger långt i framtiden. Men med det nya pensionssystemet är varje redovisad lönekrona viktig. Till det kommer ersättningen från sjukförsäkringen, föräldrapeng och a-kassan, den dag man behöver det. Här förlorar svartjobbaren stora pengar.
Någon åker alltid på att betala
Den svarta ekonomin kräver mer än en part. Det krävs en som betalar svart ? och en som tar emot svart.
På båda sidor måste man ställa krav. Betala inte svart. Och ta inte emot svart betalning.
Men, invänder många, utan svarta pengar skulle inte krogen klara sig. Gå inte på det. För det första är det framför allt du som anställd som förlorar i det långa loppet, din arbetsgivare vinner.
För det andra ska du inte nedvärdera dig själv och din arbetsinsats. Du är värd en vit och ärlig lön för ditt jobb. Andra arbetsgivare kan betala vitt, då kan din arbetsgivare också göra det.
Men kan kunden betala mer? Klarar krögaren att höja priserna? Vänd på frågan: varför ska du betala med en sämre trygghet för att gästen ska få äta ?Dagens? eller dricka starköl billigt? Det finns faktiskt ingen vettig anledning alls till det.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.