I dag är det kollektivavtalets dag – en dag som känns extra viktig så här i avtalsrörelsetider. Arbetsgivarna vill hålla löneökningarna på en låg nivå. Samtidigt klagar många inom hotell och restaurang över personalbrist. En ny rapport beställd av Tillväxtverket ger svar på tal: arbetsgivarna behöver göra mer och bättre ifrån sig om de vill att folk ska stanna.
Det är kollektivavtalets dag i dag. En viktig dag, om du frågar mig. Dessutom är avtalsrörelsen i full gång. Det är nu man ska komma överens om de kollektivavtalade lönerna framöver.
Det hör till att arbetsgivare framhåller det tuffa ekonomiska läget och de små marginalerna. Facken å sin sida pekar på att köpkraften måste upprätthållas, och att det finns andra sätt för arbetsgivarna att vara återhållsamma än att låta det drabba de anställda.
Allt är bekant för den som varit med ett tag. Men det är länge sedan det var en sådan lågkonjunktur som nu. Inte ens pandemin slog så hårt.
Det kan tyckas ynkligt att facken begär 4,4 procents löneökningar när matpriserna stigit med 30 procent på ett år. Men att kräva full kompensation för onormala prisökningar är sällan en bra idé. Risken är att man driver på inflationen ytterligare.
Varför? undrar arbetsgivarna och hoppas att den ’sköna stämningen‘ ska räcka som lockbete.
Samtidigt som arbetsgivarna alltså vill hålla löneökningarna på en låg nivå klagar många företag inom hotell och restaurang över personalbrist. Det var många som lämnade branschen under pandemin, och nu tycks det inte som att de kommer tillbaka.
Varför? undrar arbetsgivarna och hoppas att den ”sköna stämningen” ska räcka som lockbete. Det gör den naturligtvis inte. Om man vill bygga sin verksamhet på människor som nöjer sig med lite härlig stämning så får man nog vända sig till onödigt rika eller kompisar.
Det här framkommer också i en rapport som Tillväxtverket låtit ta fram. Där slås fast att arbetsgivarna behöver göra mer och bättre ifrån sig om de vill att folk ska stanna i branschen. Du kan läsa mer om rapporten här.
Vill du veta mer om vad som händer i avtalsrörelsen? Skaffa Hotellrevyns nyhetsbrev! Det gör du här.